Dostupni linkovi

Priština odbacila poziv UNMIK-a


Zvanična Priština je odbacila poziv UNMIK-a za učešće u razgovorima o srpskom kulturnom i verskom nasleđu sa vlastima Beograda, koji su najavljeni za utorak u Prištini. UNMIK kaže da očekuje zvanične odgovore o razgovorima na nivou eksperata.

Kosovska strana neće učestvovati u razgovorima o zaštiti srpske kulturne i verske baštine, koje pokušava da organizuje UNMIK. Savetnica za medije ministra kulture Arberore Riza izjavila da je da to ministarstvo neće prisustvovati sastanku pošto ta institucija već vodi slične forume.

“Ministarstvo kulture, omladine i sporta neće učestvovati na sutrašnjem sastanku zato što ne želimo da dupliramo ono što smo mi već inicirali. Osnovali smo forum o zaštiti kulturne baštine na kome se razgovara o istim temama”, kaže Riza.

UNMIK je potvrdio da je uputio pozive kosovskoj i srpskoj Vladi da u utorak u Prištini počnu razgovore o kulturnom i verskom nasleđu.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki nije mogao da kaže da li će se predviđeni susret održati. On je izjavio da misija UN još niije dobila zvaničan odgovor institucija u vezi za pozivom za učešće u razgovorima.

“Mi još nismo dobili odgovor na pozive koje smo poslali”, rekao je Giki.

Giki je objasnio da su UNESCO i Savet Evrope kao inicijatori pozvali UNMIK da organizuje sastanak. Rukovodeću ulogu u tim razgovorima imala bi misija UN, a učestvovali bi stručnjaci UNESCO-a, Saveta Evrope, te Prištine, Beograda i Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu.

Prema rečima zvaničnice ministarstva kulture, Vlada Kosova se već bavi navedenim pitanjina a učesnici su i predstavnici različitih domaćih i međunarodnih organizacija, koje se bave zaštitom kulturne baštine.

“Ministarstvo kulture je iniciralo osnivanje foruma za kulturno nasleđe u kome učestvuju predstavnici UNMIK-a i UNESCO-a, a gde se razmatraju ideje iz te oblasti”, kazala je Riza.

Posle negativnog odgovora kosovske strane, nije jasno da li će doći do dijaloga. Čelnici institucija Kosova su prethodno najavili da se sa Beogradom može razgovarati o tehničkim pitanjima koja su predviđena planom Martija Ahtisarija, ali ne i o statusu. Istaknuto je da Kosovo u tim razgovorima mora biti predstavljeno kao nezavisna država i samim tim ravnopravni partner.

Takođe Vlada Kosova odbacuje razgovore o pitanjima iz Plana od šest tačaka, kojeg vidi kao pretnju suverenitetu Kosova. Taj plan Srbima treba da donese veća ovlašćenja u oblasti pravosuđa, policije, carine, telekomunikacija, saobraćaja i zaštite kulturne i verske baštine.

XS
SM
MD
LG