Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre kritike Hrvatske u "Vašington tajmsu"


Najveće razočarenje Balkana nakon raspada Jugoslavije je Hrvatska, koja zbog raširene političke korupcije zaostaje za sjevernim susjedom Slovenijom, piše list "Vašington tajms".

"Hrvatski premijer Ivo Sanader obećao je da će voditi zemlju u EU do 2011. godine, ali umjesto toga on je pretvorio Hrvatsku u mafijašku državu", piše list uz ocjenu, da nesposobnost Vlade prijeti da gurne zemlju još dublje u ekonomski kolaps.

"Vašington tajms" u članku pod nazivom "Balkanski propao slučaj" autora DŽefrija Kunera navodi da Sanader i njegov vladajući HDZ od dolaska na vlast 2003. godine "predvode puzajuću autoritarnu kleptokratiju", dok su mito i postavljanje na položaje "preko veze" opšte prisutna pojava u Hrvatskoj.

"Većina visokih zvaničnika Hrvatske posjeduje neobjašnjivo bogatstvo. Sanader je nagomilao lično bogatsvo uključujući vilu u Zagrebu vrijednu oko 10 miliona evra, luksuznu kolekciju satova vrijednu 150.000 evra", piše list.

Autor dodaje da bi ovakvo razbacivanje čak i Rodu Blagojeviću, bivšem guverneru Ilinoisa, natjeralo crvenilo na obraze.

"Osim toga Sanader guši nezavisne medije, njegov režim kontroliše radio i televiziju potiskujući svako drugaičje mišljenje i posebno vrši pritisak na disidente, posebno na one koji istražuju korupciju na najvišim nivoima u HDZ-u", navodi "Vašington tajms".

Izvor: Srna

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG