Dostupni linkovi

Teško do rešenja trgovinskog spora?


Članice CEFTE po godinama pristupanja ovom sporazumu.
Članice CEFTE po godinama pristupanja ovom sporazumu.

Međunarodni predstavnici na Kosovu kažu da se rešenje trgovinskog spora između Kosova i Srbije i BiH, treba naći u razgovorima između Kosova i CEFTA-e. Iz Vlade Kosova kažu da se mogu uvesti recipročne mere ali sve u konsultacijama sa međunarodnim partnerima.

Predstavnici Evropske komisije na Kosovu izjavili su da je u cilju rešenja problema blokade prometa kosovske robe ka Srbiji i BiH neophodno ispoštovati sve procedure predviđene Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, CEFTA.

Šef Kancelarije Evropske komisije na Kosovu Renco Davidi kaže za Radio Slobodna Evropa da zemlje uključene ovaj problem kako je nazvao trgovinskog nesporazuma treba da reše putem adekvatnih mehanizama CEFTA-a.

“CEFTA favorizuje trgovinu između zemalja potpisnica sporazuma, a sada Srbija ne prihvata robu koja dolazi sa Kosova, koje je takođe član CEFTE”, kaže Davidi dodajući da se i Srbija i Kosovo trebaju obratiti nadležnim mehanizmima CEFTE u cilju rešenja problema.

Blokada prometa robe sa Kosova prema Srbiji i BiH je prema zvaničnicim saopštenjima na snazi od decembra. Srbija i BiH ne dozvoljavaju uvoz a ni tranzit robe sa Kosova pošto u dokumentima stoji Carina Kosova, a ne kao do sada Carina UNMIK-a.

Sa proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine i prenosom ovlašćenja sa međunarodnih na kosovske institucije promenile su se i oznake na zvaničnim dokumentima različite namene.

U ime Kosova CEFTU je 2006. godine potpisao UNMIK, dok se posle proglašenja nezavisnosti na kosovskoj robi nalazi pečat Republike Kosova. Vlasti u Prištine traže pomoć EU kako bi Sarajevo i Beograd prihvatili pečat Kosova.

Vlada Kosova se već za pomoć obratila Sekretarijatu CEFTE, a kao odgovor je stigla procena da se radi o političkom pitanju. Zvaničnici kažu da su 9. januara uputili poziv Crnoj Gori, koja je trenutno predsedavaju CEFTE, da zakaže sastanak Zajedničkog komiteta CEFTE. Priština je dobila odgovor da se ne može sazvati sastanak pošto je Sporazum u ime Kosova potpisala administracija UN.

U međuvremenu UNMIK ocenjuje da se ovo pitanje treba rešiti između Vlade Kosova i CEFTE. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko priznaje da neće biti lako s obzirom da kako kaže da CEFTA priznaje samo delegaciju u kojoj su predstavnici UNMIK-a.

“UNMIK je potpisao sporazum kada je upravljao Kosovom, a sada Vlada Kosova treba da pregovora sa CEFTA-om direktno. Ali pošto je Srbija članica CEFTE, koja kao organizacija deluje na osnovu konsenzusa, mislim da će biti teškoća”, ocenjuje Ivanko.

Ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova Ljutfi Žarku je početkom februara najavio da bi Vlada mogla preduzeti mere kao odgovor na blokadu kosovske robe koju primenjuju Srbija i BiH.

“Pripremamo mere koje će u slučaju BiH podrazumevati uvođenje poreza od 10 posto, dok će prema Srbiji uslediti ista mera koju oni primenjuju prema našoj robi”, rekao je Žarku.

Žarku je najavio da kosovska Vlada vodi konsultacije sa svim međunarodnim partnerima kako bi razmotrila mogućnost recipročnih mera koje su predviđene Sporazumom.

U 2007. godini Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti od 220 miliona evra, dok je kosovski izvoz u Srbiju iznosio 9,5 miliona evra. Prema podacima ministarstva trgodine i industrije u 2008. godini ostvaren je uvoz u iznosu od 148 miliona evra a izvoz od 7,5 miliona.

Privrednici na Kosovu veruju da će ukoliko se Priština odluči na embargo srpske robe, ekonomija Srbije najviše trpeti pošto će tržište Kosova naći alternativne puteve. Još ranije je Privredna komora Kosova pozvala poslovne ljude da se pripreme za mogućnost zamene robe iz Srbije i BiH robom iz drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG