Dostupni linkovi

Država zakinula penzionere?


Nakon optužbe predstavnika novoosnovane Stranke penzionera, da je prošle godine država oštetila penzionere za oko 28 miliona eura, i sličnim tvrdnjama koje dio opozicije iznosi već duže vrijeme, u Udruženju penzionera kažu da se sve, odredjeno sudskim poravnanjem o obeštećenju penzionera, apsolutno poštuje.

Penzije je, prije više od godinu dana, trebalo povećati za preko 20, a ne za svega desetak posto, tvrde predstavnici novoosnovane Stranke penzionera, koji su optužili državu da je oštetila penzionere za oko 28 miliona eura za šta se, po njihovoj procjeni, moglo napraviti oko 400 stanova za ovu populaciju. Dio opozicije već duže vrijeme takođe smatra da penzije nijesu pravilno usklađivane. Funkcioner Socijalističke narodne partije Neven Gošović kaže da mu nije poznata tačna cifra, ali da je po njegovom mišljenju, država sasvim sigurno zakinula penzionere.


Nesporna je činjenica da je dug države prema penzionerima od osam penzija utemeljena na nalazima sudskih vještaka s početka 2008. godine na osnovu kojih su određene osnovne postavke Zakona o obeštećenju penzionera, rekao je Gošović i naveo da je vanredno usklađivanje umjesto za 21,5 izvršeno za svega deset posto:

"Kada je Upravni odbor Fonda PIO donio odluku o usklađivanju penzija i novčanih naknada od 1. decembra 2008. godine od ovih deset posto naznačio je da će se to usklađivanje peznija i naknada izvršiti po službenoj dužnosti bez donošenja posebnog rješenja. Ovakvim određenjem povrijeđeno je ustavno pravo na pravni lijek, odnosno na žalbu."

Više puta smo ukazivali na ovaj problem i u Skupštini i javnim obraćanjem Fondu PIO, rekao je funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Neven Gošović koji kaže i da je SNP pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom:

"Ono što je nama ostalo kao mogućnost jeste da u tom pravnom smislu odluku Fonda PIO osporimo kod Ustavnog suda kako bi obavezali Upravni odbor Fonda i direktora fonda da donesu pojedinačna rješenja koja bio omogućila prava penzionerima da vode upravni postupak i na taj način pokušaju zaštititi svoja prava. To je jedino što je preostalo u tom upravnom postupku zaštite njihovih prava."

U Penzionerskom udruženju međutim smatraju da država ispunjava obaveze prema penzionerima. Činjenica je da se u potpunosti ispunjava sve što su utvrdili sudski vještaci u sudskom poravnanju sa državom i sve što je precizirano Zakonom o obeštećenju penzionera", kaže Veljko Golubović, predsjednik Udruženja penzionera:

"Onoliko koliko su vještaci rekli da se penzioneri bili uskraćeni na to 29, 9 posto mi smo ovim zadnjim povećanjem dostigli nivo od 29,9 posto, što je oko 0,70 posto više nego što su vještaci to i sami utvrdili. Tako da ono što tvrde političke partije je njihovo pravo i njihova odgovornost, ali mi to nećemo komentarisati."

Iako se po pitanju eventualnog zakidanja penzionera ne slažu, i u Udruženju, i u Stranci penzionera, smatraju da švajcarska formula prema kojoj na određivanje visine penzija pedeset posto utiče rast zarada, a pedeset posto troškovi života, nije dobra. Veljko Golubović, predsjedik Udruženja penzionera, zahtijeva izmjenu tog rješenja:

"Da se eliminiše švajcarska formula i da se vratimo na usklađivanje penzija po osnovu kretanja zarada, ili ako to nije moguće, da se u okviru švajcarske formule izmijene određeni parametri kojima se vrši obračun povećanja penzija."

Odgovor na pitanje da li optužbe Stranke penzionera, da ih je država oštetila za 28 miliona eura opravdana, od direktora Fonda penzijsko invalidskog osiguranja Radoja Žugića danas nije bilo moguće dobiti.

XS
SM
MD
LG