Dostupni linkovi

Pregovori sa Srbijom su zatvoreno poglavlje


Fatmir Sejdiu i Hašim Tači
Fatmir Sejdiu i Hašim Tači

Čelnici institucija Kosova danas su još jednom odbacili razgovore sa Vladom u Beogradu o Planu od šest tačaka, navodeći da se može razgovarati samo o temama predviđenim planom Martija Ahtisarija. Istovremeno, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je najavio kontakte sa Beogradom.

Pregovori sa Srbijom su zatvoreno poglavlje i sada se može razgovarati samo o tehničkim pitanjima od zajedničkog interesa, poručili su čelnici institucija Kosova. Predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači razgovarali su sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom o mogućnosti pokretanja razgovora između Prištine i Beograda o temama koje su predviđene Planom od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Sejdiu i Tači su bili jedinstveni u oceni da je Priština spremna da razgovara sa Beogradom samo o pitanjima koja proizilaze iz plana Martija Ahtisarija, ali nikako o temama koje dotiču status ili suverenitet Kosova. Sejdiu je poručio da je Kosovo otvoreno za svaki dijalog o tehničkim pitanjima.

“Mi smo se obavezali da ćemo sprovoditi plan Martija Ahtisarija, to smo naveli i u Deklaraciji o nezavisnosti. Može biti razgovora samo na tehničkom nivou”, rekao je Sejdiu ističući kako neće biti prihvaćeno ništa što bi moglo značiti pokretanje komunikacije o statusnom pitanju.

I premijer Tači je kazao da od 17. februara prošle godine i proglašenjem nezavisnosti Kosovo i Srbija mogu imati kontakte samo kao dve nezavisne države. Svaki pokušaj da se tehnički razgovori označe kao pregovori neće zaživeti, upozorio je Tači.


“Proces se ne može vratiti unazad. Mi poštujemo naše ustavne obaveze. Kao i sa svakom susednom državom mi možemo imati susrete i sa Srbijom ako je to od obostranog interesa”, izjavio je Tači dodavši da je u odnosima Kosova i Srbije sve je završeno 17. februara 2008. godine.

Na ovaj način dvojica lidera kosovskih Albanaca su Zanijeru prenela poziciju Prištine pre bilo kakvih planiranja dijaloga. Zanijer je sa svoje strane kazao da ima puno praktičnih tema o kojima bi dve strane mogle razgovarati.

Prema njegovim rečima postoji i Plan od šest tačaka i Plan od četiri tačke kosovskih vlasti, te nije odbacio mogućnost da se oni sprovedu u skladu sa izveštajem usvojenim u Savetu bezbednosti UN.


“Ima puno tema u vidu šest tačaka, četiri tačke, rekonfiguracije UNMIK-a, te mnoga druga pitanja koja je potrebno rešiti”, rekao je Zanijer.

Zanijer je istakao da je uloga UNMIK-a redukovana, te da su nadležnosti u oblastima o kojima bi se moglo razgovarati sa Srbijom prenete na misiju EU, Euleks, što otvara mogućnost da i ta misija učestvuje u razgovorima.

Bez obzira na smanjenje prisustva UNMIK-a i raspoređivanje Euleksa, Zanijer je kazao da će nastaviti da kontaktira sa Beogradom i na taj način promovisati razgovore između Kosova i Srbije u skladu sa Rezolucijom 12 44.

I posle ovog susreta ostalo je nejasno šta će biti sa dugonajavljivanim dijalogom kosovske i srpske strane. Srbija traži da se razgovara o šest tačaka navedenih u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, a koja podrazumevaju regulisanje tih pitanja u sredinama većinom naseljenim Srbima. To su komandni lanac u kosovskoj policiji, zatim rad pravosudnih organa u srpskim sredinama, naplata carinskih dažbina, saobraćaj, infrastruktura i zaštita verskog i kulturnog nasleđa.

Ovih dana se spekuliše i da će u odvijanju tehničkog dijaloga između Prištine i Beograda, svoju ulogu imati i predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt, dok će u pregovore biti uključeni i predstavnici Euleksa. Zvaničnici UNMIK-a su već potvrdili da će učestvovati u razgovorima, ali do sada se nisu izjasnili kakva će biti njihova uloga.

XS
SM
MD
LG