Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi ponovo protestovali


Kosovska Mitrovica

Više stotina kosovskih Srba blokiralo je u četvrtak na sat vremena magistralni put Priština – Raška u mestu Rudare nadomak Zvečana u znak protesta zbog pokušaja primene zakona i propisa nezavisne države Kosovo na severu Kosova.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da današnji protest predstavlja znak upozorenja da je za Srbe neprihvatljivo jednostrano delovanje EULEX-a na severu Kosova i formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga. On je naglasio da Srbi sa severa Kosova neće dozvoliti uspostavljanje carine između Kosova i države Srbije.

“Građani Zvečana i severnog Kosova danas su se okupili ovde u znak protesta zbog stvaranja takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga ali i u znak jednostranog pokušaja EULEX-a da bez dogovora sa Beogradom i nama na lokalnom nivou uspostavi carinski prelaz Jarinje i Brnjak na severu pokrajine. Dakle, ovo je znak upozorenja da nećemo dozvoliti stvaranje nikakve granice sa našom matičnom državom Srbijom. Nedavni početak registracije robe koja ulazi iz Srbije na sever pokrajine od strane EULEX-a je samo prvi korak i pokušaj stvaranja granice, što je za nas neprihvatljivo.”


Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kazao je da će kosovski Srbi 10. februara održati protest u Kosovskoj Mitrovici pod sloganom “Samo sloga Srbina spašava”:

“Ja ponovo apelujem na međunarodne snage bezbednosti da se uzdrže od promocije i propagande takozvanih Bezbednosnih snaga Kosova da rade u okviru svog mandata i da osiguraju bezbednost svih građana na Kosovu i Metohiji.”


Okupljeni Srbi nosili su parole” Ne granici sa Srbijom” i “Stop Kosovskim bezbednosnim snagama”. Današnji protest kosovskih Srba protekao je mirno i bez incidenata.

Danas su bili u blokadi magistralni put na izlazu iz Zvečana prema selu Veliko Rudare, kao i na izlazu iz Zubinog Potoka prema Ribariću.

Predsednik Opštine Leposavić Jovan Miladinović pozvao je državno rukovodstvo Srbije da podrži Srbe na Kosovu jer, kako je ocenio, jedino tako srpska zajednica može da sačuva Kosovo u okvirima granica Srbije.

Na prelazima je bilo stacionirano dvadesetak vozila policije Euleks i Kosovske policije, kao i vozila Kfora.

Odbornici srpskih opština sa severa Kosova juče su usvojili zaključke u kojima se navodi da je bezbednosna situacija na severu pogoršana i da je prisustvo KBS ali i kosovskih institucija na severu Kosova neprihvatljivo.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG