Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sejdiu: Nema statusnih tema


Institucije Kosova su još jednom odbacile svaku mogućnost da se sa Beogradom razgovara o Planu od šest tačaka i drugim temama koje su u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Posle izjave Borisa Tadića, Priština kaže da Kosovo u bilo kakvim razgovorima mora biti označeno kao nezavisna država.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da će Kosovo prihvatiti razgovore sa vlastima Srbije samo ako se u njima označi kao suverena i nezavisna država.


“Kosovo je spremno da razgovara sa svim zemljama ali u svojstvu suverene države. Nema govora o razgovoru o pitanjima koja imaju za cilj otvaranje statusnih pitanja, da se mešaju u unutrašnje stvari Kosova ili narušavaju suverenitet i integritet i funkcionisanje njegovih insitucija”, izjavio je Sejdiu.

Povodom najave dijaloga, koji priprema misija UN na Kosovu, Sejdiu je istakao da dve strane mogu razgovarati o bilo kojim temama kojima se ne narušava Ustav Kosova.


“Mi kao Republika Kosovo smo uvek isticali da smo za razgovore sa Srbijom o temama koje su u interesu dve suverene države ali ne i o pitanjima koja znače nešto drugo”, rekao je Sejdiu.

Ali razgovore o temama koje bi mogle narušiti suverenitet sa svoje odbacuje i Srbija. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna na pregovore koji se tiču životnih pitanja na Kosovu, te da su to teme koje ne mogu dovesti u pitanje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Kosovske institucije odbacuju mogućnost da se sa Beogradom razgovara o Planu od šest tačaka, generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, pošto se on odnosi na rešavanje problema u policiji, pravosuđu, carini, saobraćaju, telekomunikacijama i zaštiti kulturnih i verskih objekata.

Vlada Kosova ističe da se pitanja pravosuđa i carine tiču suveretniteta i da bi razgovori o njima značili kršenje Ustava. Ali Srbi očekuju da im Plan od šest tačaka donese veća ovlašćenja u sredinama u kojima su oni većinsko stanovništvo. Ipak, Vlada Kosova prema rečima njenog portparola Memljija Krasnićija, nije za razgovore o Planu koji je još ranije odbacila.

“Stav institucija Kosova povodom bilo kakvih eventualnih razgovora se nije promenio. Bez dogovora o osnovnim principima koji omogućavaju razgovore čak i na tehničkom nivou ne može biti razgovora”, rekao je Krasnići.

Očekuje se da stav Prištine i zvanično u četvrtak iznesu dvojica čelnika, predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači. Kako je potvrdio portparol predsednika Džavit Bećiri sutra će se Sejdiu i Tači sastati sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom.

I dok se čeka da se vidi koliko će Zanijer uspeti da ubedi kosovske vlasti o učešću u dijalogu povodom Plana od šest tačaka, pored UNMIK-a i Euleks je najavio svoje učešće u dijalogu. Misija EU je zadužena da nadgleda rad sudstva, policije i carine pa će, ukoliko dođe do razgovora o tim pitanjima, evropski stručnjaci ponuditi svoju pomoć, najavila je portparolka Euleksa Karin Lindal.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG