Dostupni linkovi

Bakojanis: Stav Grčke nepromenjljiv


Dora Bakoyannis
Dora Bakoyannis

Ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojanis je u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a izjavila u utorak u Prištini da je njen dolazak na Kosovo odraz važnosti koji ova organizacija, ali i Grčka, pridaju promociji mira i stabilnosti na Balkanu, ali da stav Grčke oko statusa Kosova ostaje nepromenjen.

"Svaka država donosi odluke u skladu sa svojim nacionalnim interesom i naravno imajući u vidu regionalnu sigurnost“, rekla je Bakojanis i podsetila na odluku Atine da uprkos nepriznavanju nezavisnosti Kosova prizna kosovske pasoše.

Takav korak, prema njoj, omogućava slobodu kretanja i kontakte među ljudima.

„Pred polazak mnoge kolege su me pitale kako će se suočiti sa činjenicom da Grčka još uvek nije priznala nezavisnost Kosova i moj je odgovor bio jasan kao sused, kao prijatelj i kao zemlja koja predsedava OEBS-om“
, rekla je Bakojanis i dodala da je na Balkanu bilo previše sukoba i da je vreme da se problemi prevazilaze rešenjima koje će prihvatiti strane.

Ocenila je da je situacija na Kosovu osetljiva i da je zato potrebna posebna pažnja međunarodne zajednice. "Mi ćemo", rekla je govoreći u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a, "učiniti sve da poboljšamo svakodnevni život svih građana na Kosovu".

"Međunarodna zajednica ima još mnogo toga da uradi na Kosovu, ali ostaje na vama Albancima, Srbima, Turcima, Romima, Bošnjacima i drugim zajednicama da izgradite zajedničku budućnost uz poštovanje evropskih principa."


Bakojanis je ocenila da je OEBS postigao značajne rezultate u zaštiti ljudskih i manjinskih prava i reforme vlasti.

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači su visoko ocenili doprinos koji su Grčka, ali i OEBS dali Kosovu i potvrdili opredeljenje za što bolje odnose između dve zemlje i sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.
XS
SM
MD
LG