Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zanijer priprema teren za razgovore


Lamberto Zannier

Šef UNMIK-a Lamberto Zanier uputio je poziv Vladi Kosova i čelnicima drugih institucija za sastanak povodom razgovora sa vlastima u Beogradu. Tehničku ulogu u razgovorima najavljuje Euleks, dok predstavnici vlasti kažu da će sa Beogradom razgovarati samo kao dve ravnoporavne strane.

Misije Ujedinjenih nacija i Euleksa najavile su da su u toku pripreme za pokretanje dijaloga između Prištine i Beograda. Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer pokušaće da ubedi kosovske vlasti o učešću u dijalogu povodom Plana od šest tačaka.

Zanijer treba da upozna kosovske vlasti sa preporukama koje je dobio u Njujorku u vezi sa pregovorima. Takođe Zanijer, koji ima sve manja ovlašćenja zbog procesa rekonfiguracije UNMIK-a i prebacivanja ovlašćenja na evropsku misiju, trebalo bi da vlastima u Prištini prenese i sadržaj susreta sa srpskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem prošle nedelje u Njujorku.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko potvrdio je da se priprema susret Zanijera sa čelnicima institucija Kosova kako bi se razmotrila mogućnost organizovanja dijaloga sa Vladom u Beogradu. On najavljuje da će UNMIK imati svoju ulogu.

“UNMIK će imati ulogu u tehničkim razgovorima iako su sve nadležnosti prebačene na pravosudno-policijsku misiju Euleks. Zbog toga treba da budu uključeni i drugi međunarodni činioci”
, ponovio je Ivanko.

Pored predstavnika misije UN, očekuje se da u razgovorima učestvuju i druge međunarodne misije, kao što je Euleks. Portparolka Euleksa Karin Lindal potvrdila je da su u toku razgovori kako ističe raznih činilaca o tome kako organizovati dijalog. Ona najavljuje ulogu Euleksa.

“Ako se od nas traži da učestvujemo u dijalogu to će biti na tehničkom nivou, jer ćemo ponuditi našu ekspertizu u oblasti vladavine zakona”, kaže Lindal.

Ali kosovske institucije odbacuju mogućnost da se sa Beogradom razgovara o Planu od šest tačaka. Planom generalnog sekretara UN Ban Ki Muna predviđen je dijalog o tehničkim pitanjima, što se odnosi na rešavanje problema u policiji, pravosuđu, carini, saobraćaju, telekomunikacijama i zaštiti kulturnih i verskih objekata.

I dok Srbi očekuju da im Plan od šest tačaka donese veća ovlašćenja u sredinama u kojima su oni većinsko stanovništvo, Priština ocenjuje da se većim pravima za srpsku zajednicu u oblastima kao što su pravosuđe ili policija narušava Ustava Kosova.

Prema rečima portparola Vlade Kosova Memljija Krasnićija Priština ne prihvata razgovore o primeni šest tačaka iz Plana koji je još ranije odbacila. Krasnići dodaje da nisu prihvatljivi razgovori ukoliko se u njima Kosovo ne tretira kao nezavisna država.

“Ništa se ne može imponovati Republici Kosovo. To se odnosi i na Plan od šest tačaka koji je za kosovsku vladu nepostojeći”, rekao je Krasnići.

Sa druge strane kosovska opozicija smatra da je proces priprema eventualnih razgovora zatvoren i da se ne iznose jasni podaci. Ibrahim Makoli je šef poslaničke grupe Alijanse Novo Kosovo.

“Kao i mnogi drugi procesi na Kosovu i ovo se odvija na netransparentan način, čak ćemo se i ovoga puta naći pred svršenim činom”, ističe Makoli.

Zvanično još nije poznato kakva će biti agenda novih pregovora između srpskih i kosovskih vlasti uz međunarodno posredovanje. Takođe nije poznato ni ko će te razgovore organizovati. Očekuje se da više detalja donese predstojeći susret šefa UNMIK-a sa kosovskim čelnicima.
XS
SM
MD
LG