Dostupni linkovi

UNMIK razmatra svoju ulogu u dijalogu


Aleksandar Ivanko
Aleksandar Ivanko

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da će misija UN razmotriti svoju ulogu u eventualnim pregovorima između vlasti Prištine i Beograda, pošto više nije nadležna za policiju, pravosuđe i carine. Istovremeno dve strane nastavljaju da iznose suprotne stavove o pregovorima.

Misija UN na Kosovu, zajedno sa drugim međunarodnim misijama na Kosovu, učestvovaće u dijalogu između Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je izjavio da će UN najpre razjasniti svoju ulogu u tim pregovorima pošto su nadležnosti u oblasti policije i sudstva prebačene na misiju EU, Euleks.


“O tome se tek treba odlučiti ali po svemu sudeći u razgovorima će učestvovati i drugi međunarodni činioci pošto su policija, pravosuđe i carine sada u rukama Euleksa i za njih više nije nadležan UNMIK”, rekao je Ivanko.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer se vratio iz Nujorka gde je razgovarao sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem. Prema rečima Ivanka, Zanijer će o sastanku sa Jeremićem informisati Vladu Kosova, pošto je kako ocenjuje za organizaciju pregovora neophodna saglasnost obe strane.

Ali dve strane imaju suprotne stavove. Planom o šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna predviđen je dijalog o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda. To se odnosi na rešavanje problema u policiji, pravosuđu, carini, saobraćaju, telekomunikacijama i zaštiti kulturnih i verskih objekata.

Srbi očekuju da se dijalogom postigne da oni dobiju veća prava u navedenim oblastima. Međutim, Priština je taj Plan odbacila navodeći da se njime narušava Ustav Kosova, uz naglasak da se sa Beogradom može razgovarati samo o problemima čije je rešavanje u interesu i Albanaca i Srba.

Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri podseća da su institucije Kosova odbacile plan od šest tačaka.


“Plan od šest tačaka je za Prištinu mrtav. Mi nemamo nikakvu obavezu prema njemu. Priština je predstavila svoje četiri tačke”, rekao je Bećiri.

Bećiri je takođe kazao da UNMIK više ne može da ima glavnu ulogu pošto su sve oblasti u nadležnosti kosovskih institucija.

S druge strane predstavnici kosovskih Srba kažu da je neizbežno razgovarati o planu od šest tačaka. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić izjavio je da se dijalogom između Prištine i Beograda moraju najpre rešiti problemi srpske zajednice. Velić ističe da će dijalog, koji se već dugo najavljuje, biti prihvatljiv samo ako se organizuje u skladu sa Rezolucijom 12 44.


„Ono što treba učiniti po našem mišljenju je poštovanje Rezoluzije 12 44 i nosilac tih pregovora treba da budu Ujedinjene nacije u razgovore treba krenuti radi rešavanja osnovnih životnih pitanja pre svega za srpsku zajednicu koja već 10 godina živi u veoma teškom stanju i kad se tiče bezbednosti, pravosuđa, osnovih ljudskih prava od prava na slobodu kretanja do prava na imovinu”, ističe Velić.

Komentarišući mogućnost da i druge međunarodne misije, kao što je Euleks budu deo razgovora, Velić ističe da bilo kakvi razgovori moraju biti pod patronatom Ujedinjenih nacija.


„Očekujemo da u ove razgovore krenu stručni timovi i da medijator tog procesa budu UN u skladu sa Rezolucijom 12 44. Ako se krene sa statusnih pozicija onda će biti teško ostvariti dijalog”, rekao je Velić.

XS
SM
MD
LG