Dostupni linkovi

Prvi efekti primene trgovinskog sporazuma sa EU


Srbija je počela da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa EU, a prvi efekat ovakve odluke su carine na uvoz automobila, koje su od petka niže za 50 odsto. Iako se pojeftinjenje ostalih proizvoda iz zemlja EU ne može odmah očekivati, ovo je nužan korak ka članstvu.

Primena Prelaznog trgovinskog sporazuma predviđa postepeno smanjenje, a zatim i ukidanje carinskih stopa na uvoz proizvoda iz Evropske Unije, što će rezultirati pojeftinjenjem i većom konkurentnošću na tržištu Srbije. Odlukom o jednostranoj primeni, Srbija je pokazala spremnost za sledeci korak, a to je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, kaže savetnica potpredsednika vlade za evropske integracije Srbije Ksenija Milivojević:

Naime, ne može se dobiti status kandidata za članstvo ukoliko ne postoji što je moguće efikasniji i dug period primene Sporazuma. Za nas, što pre krenemo sa primenom, to je bolje u smislu sticanja statusa kandidata. U ekonomskom smislu, naravno liberalizacija trgovine, drugim rečima ulazak na evropsko tržište i jačanje konkurentnosti naše privrede, što je jedan od ključnih uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.”


Podsećamo, EU još nije počela punu primenu Prelaznog sporazuma sa Srbijom jer je za tu odluku potreban konsenzus svih članica, a Holandija insistira da pre toga Beograd do kraja ispuni obaveze prema Haškom tribunalu i izruči tom sudu Ratka Mladića. Jednostrana primena trgovinskog Sporazuma ne umanjuje ni ovu, ni i ostale obaveze Srbije na putu ka članstvu. Iako ima elemente ustupka, ona je prirodan i nužan sled u procesu evropskih integracija, kaže predsednik Foruma za međunarodne odnose Milan Simurdić:


Ne zavisno od toga da li se prelazni sprazum primenjuje ili ne, Srbija mora ići susretno prema Evropskoj uniji, pogotovo u zakonodavnom smislu. Koliko se vidi, najveće primedbe dolaze upravo na to što je parlament paralisan i što se proces prilagođavanja zakonodavstvu Unije odvija veoma sporo ili praktično brzinom puža.”


U prvoj godini primene Sporazuma predviđene su manje carinske stope za pet do 20 odsto od dosadašnjih carina, a kao jedan od ključnih pozitivnih efekata, su od danas duplo niže carine na uvoz automobila. Premijer Mirko Cvetković ponovlja da će krajnji efekat biti niže cene evropskih proizvoda:


Desiće se, u skladu sa sporazumom koji predviđa sukcesivno smanjenje carinskih stopa za uvoz proizvoda iz Evropske unije, da će se primeniti prva tranša smanjenja za razne proizvode, postoji čitava lista tih proizvoda. U finalu, to će dovesti do toga da će građani, a isto tako i privreda, manje izdvajati sredstava, biće im jeftinija određena roba, odnosno proizvodni inputi koji se nabavljaju iz Evropske unije.”


Primena Sporazuma, međutim, znači i manje prihoda u budžetu od carina, čime su pojačani glasovi kritičara ovakve odluke Vlade, koji je ocenjuju kao štetnu po srpsku privredu. Ekonomista Milan Nikolić ipak poručuje da gubitaka ne mora biti:


Gubici jesu što će se imati manje carine, ali pod uslovom da bi se isto uvezlo automobila kao i da je ostala veća carina. A moglo bi se razmišljati i drugačije - da će uvesti više i da će se kroz neke druge dažbine to održati u boljem nivou, onda će se možda i manje izgubiti. Na koncu, ne možemo sve stalno pretvarati u gubitak, sve što mi radimo drugačije nego ostali svet. Ovo je urađeno da bi požurili prema Evropskoj uniji, zamislite da su svi tako računali, ne bi nikada ušli u EU.”

Iako u prvom periodu primene Sporazuma ne treba neće biti osetnijih efekata na polju cena, njegova primena podstaći će realno slabu tržištnu konkurenciju u Srbiji.

XS
SM
MD
LG