Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Albanci u Srbiji kao Srbi na Kosovu


Fatmir Sejdiu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je Vladu Srbije da poštuje i garantuje prava Albanaca koji žive na jugu Srbije i da time doprinese smirivanju situacije u regionu. Sejdiu je u Prištini razgovarao sa liderima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje, koji su zatražili da albansko stanovništvo u Srbiji dobije ista prava koja imaju Srbi na Kosovu.

Izrazivši zabrinutost povodom nedavne operacije srpske policije u kojoj je uhapšeno nekoliko Albanaca iz Preševske doline, optuženih za ratne zločine, predsednik Fatmir Sejdiu je pozvao Srbiju da odustane od stvaranja tenzija u regionu.

Posle razgovora sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije, Sejdiu je zatražio od Vlade u Beogradu da poštuje i garantuje prava Albanaca koji žive u Preševskoj dolini.


“Medjunarodni standardi predvidjeni najvažnijim konvencijama vezanim za ljudska prava i prava zajednica treba da su poštovani i od strane Republike Srbije. Nema potrebe da se stvaraju napete situacije u regionu”, kazao je Sejdiu.

Nakon razgovora sa delegacijom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje, Sejdiu je rekao da albansko stanovništvo koje živi na jugu Srbije treba da dobije sva prava koja Srbi na Kosovu uživaju.

“Srbija ima iracionalan stav, pošto sa jedne strane Srbe na Kosovu tretira kao svoje taoce dok sa druge stane podiže tenzije u opštinama na jugu Srbije”, rekao je on.

Sejdiu je pozvao Albance da sačuvaju političko jedinstvo i da nastave saradnju sa medjunarodnom zajednicom u cilju realizacije svojih prava i interesa. Kosovski predsednik je dodao da je hapšenje 10 Albanaca zabrinjavajuće, a Srbija je tom akcijom pokazala da nije spremna za evropsku porodicu. Nakon hapšenja pripadnika nekadašnje OVK, koje se dogodilo 26. decembra, institucije Kosova su osudile tu akciju u Preševu i zatražile oslobadjanje uhapšenih.

Predstavnik Albanaca iz Preševske doline Jonuz Musljiu ocenio je da je situacija na jugu Srbije napeta zbog ‘montiranih političkih akcija Beograda protiv Albanaca’.

“Nisu oni krivi za zločine koji im se pripsuju. Beograd je našao žrtvu svoje politike, ali verujem da se to više neće desiti”, rekao je Musljiu.

Kada je u pitanju garantovanje i zaštita prava Albanaca sa kosovskim predsednikom se složio i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi. Kamberi je zatražio da albansko stanovništvo koje živi na jugu Srbije dobije sva prava koja Srbi na Kosovu imaju.


“Ne može jedna manjina biti privilegovana a da se drugima prava ograničavaju. Srbija nema moralno pravo da traži da se poštuju vrednosti koje su za kosovske Srbe predvidjene planom Martija Ahtisarija sve dok Albanci u Preševu nemaju ni najosnovnija prava”, rekao je Kamberi.

Prema planu Martija Ahtisarija Srbima su garantovana predstavnička mesta u Skupštini i Vladi Kosova, te drugim javnim institucijama. Predstavnici Preševske doline su ocenili da Balkan može biti stabilan samo ako se postigne puno poštovanje prava Albanaca na jugu Srbije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG