Dostupni linkovi

Unutarnji spor ili novi pritisak na Hrvatsku?


Zagreb
Zagreb

Kako se u Hrvatskoj očekivalo da će Slovenija sigurno ratificirati protokol za ulazak Hrvatske u NATO, odgoda glasovanja u Parlamentu Slovenije o tom protokolu, u hrvatskoj je javnosti doživljena ne samo kao unutarnji slovenski problem, nego i kao još jedan, dodatni pritisak na Hrvatsku.

Sinoć je zbog internih prijepora oko slovenskog proračuna za 2007. godinu, odgođeno glasovanje o ratifikaciji protokola za ulazak Hrvatske i Albanije u NATO u Slovenskom Državnom Zboru. Kako na sjednici slovenskog parlamenta nije prihvaćen završni račun za 2007. godinu (u vrijeme kad je na vlasti bila vlada desnog centra koju je vodio Janša), Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše odlučila je prekinuti sudjelovanje u radu parlamenta. Nakon toga predsjednik parlamenta, nakon više neuspješnih pokušaja da se postigne dogovor, najavio je prekid zasjedanja do daljnjega.

Iz Slovenije stižu uvjeravanja da je u pitanju samo njihov unutarnjepolitički spor i da nije po srijedi želja da se Hrvatska dodatno pritišće kad je u pitanju njihov problem oko utvrđivanja granica. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta Ivo Vajgl:

"Imamo tu problem koji će sigurno u Hrvatskoj odjeknuti kao loša vijest ili čak kao neka igra koja je uperena protiv interesa Hrvatske. Ja sam uvjeren da to nije tako u ovom slučaju. U Sloveniji definitivno postoji većina u parlamentu za ratifikaciju pridruženja Hrvatske NATO-u.
Izgubit ćemo nekoliko dana tu, međutim uvjeren sam da to s tog stanovišta ne predstavlja neki tektonski događaj."


U Sloveniji je prisutna svijest da će najnoviji slučaj dodatno opteretiti odnose s Hrvatskom, kaže nam vansjkopolitčki urednik ljubljanskog "Dnevnika" Zoran Senković:

"Ja mislim da bar u Pahorovoj vladi to jeste slučaj, Njima daljnje zatezanje tih odnosa ne odgovara previše. On pokušava riješiti taj problem što prije tako da je danas sastanak u parlamentu o tome kako proceduru ubrzati da opet ta točka dođe na dnevni red."

S druge strane granice na najnoviji događaj u slovenskom parlamentu gleda se sumnjičavo. Član saborskog Odbora za obranu i vojni analitičar Igor Tabak smatra da nije samo po srijedi unutarnjepolitički slovenski prijepor nego da je to i jasan pritisak na Hrvatsku:

"Da je tu pitanje unutarnje politike Slovenije čista igra za dobivanje vremena...i jačanje tog pritiska na Hrvatsku ne bi li popustila u izboru modusa rješavanja ovih graničnih sporova."


Čelnik hrvatske pregovaračke skupine za razgraničenje sa Slovenijom i bivši ministar vanjskih poslova Davorin Rudolf smatra da su slovenski političari previdjeli da za ulazak u NATO nije zainteresirana samo Hrvatska nego i NATO i da ovaj put na slovenske poteze reakcije neće biti
samo hrvatske:

"Odgađanjem, da ne kažem odbijanjem, ratifikacije, znate, potežu za rep jednoga malo većeg mačka koji stoluje u Washingtonu. Tako da je to dosta iznenađujuće. Naravno, to je neprijatno za Hrvatsku... I uopće taj pritisak koji se na nas vrši na našem putu za EU i NATO je totalno neracionalan. Ako hoćete baš neracionalan je i sa stanovišta slovenske politike. Mislim da ovaj put reakcije neće biti samo hrvatske."

Potpredsjednica Sabora Željka Antunović ne misli da je u pitanju želja za dodatnim pritiskom na Hrvatsku već problem svodi na pitanje unutarnjeg sukoba političkih snaga u Sloveniji koji će ugroziti njih same što se tiče vanjskih, ali i unutarnjih političkih čimbenika:

"Situacija tamo nije dobra. Slovensko javno mnijenje ne podržava ovakav radikalan stav slovenskih vlasti, slovenskih političara."

I kako će se dalje razvijati ovaj problem? Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Damir Grubiša kaže da je slijed događaja neizvjestan te da će Janez Janša u slijedeća dva tjedna nastaviti svoju bitku da dokaže da nije proizveo državni deficit:

"Nažalost, mi smo taoci ove situacije. Ovo je, kao što vidimo, još jedan način da se preko leđa drugih ishodi nešto u domaćoj politici. Tako je i spor s Hrvatskom oko granica bio ništa drugo nego jedna populistička igra da se predstavi Janša kao glavni borac za nacionalne interese pa je tako i Pahor morao nastaviti."

I kad će se opet točka dnevnog reda o ratifikaciji protokola za ulazak Hrvatske i Albanije u NATO naći u Slovenskom Državnom Zboru? Ivo Vajgl:

"Postoje dvije mogućnosti: Ili redovni rok, a slijedeće je zasjedanje u martu, ali može se ići na sazivanje vanredne sjednice i ona bi
mogla biti vrlo brzo. Ne vjerujem da se išta pomaklo u pitanju dvotrećinske većine za ratifikaciju protokola."
XS
SM
MD
LG