Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekordan pad dinara


Dinar je danas dostigao najveći pad u odnosu na evro. Narodna banka Srbije ulaže napore da kurs stabilizuje, ali očito, da u tim naporima nema baš previše uspeha. Posledice pada dinara prvo će osetiti potrošači jer će cene proizvoda biti formirane prema novom kursu.

Stručnjaci ocenjuju da je za stabilnost dinara važno da se povuče što više raspoloživih deviza iz inostranstva, a dobro bi došao i novac od prodaje NIS-a. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić pokušava kombinovanim merama monetarne politike da ublaži pad dinara, ali mu to, kako za RSE primećuje Miša Brkić, ekonomski analitičar i urednik u dnevniku Politika, vrlo teško polazi za rukom, jer su ukupne okolnosti takve da to nije moguće izvesti:


"Svedoci smo da je za dva-tri meseca potrošio više od 1,5 milijardi evra da bi to uradio - nije uspeo. Mislim da sve mere koje je pokušao da sprovede nisu dale efekta, a mislim da neće dati ni u buduće. Odakle sugestije da možda pokuša da novac koji je zapravo potreban srpskoj privredi, a to je novac u obliku kredita, najzad uzme. Da li će se guvernerova tvrdoglavost isplatiti, ne znam, ali bi trebalo imati na umu rečenicu koju je on rekao, a to je da ako on bude primoran da od Međunarodnog monetarnog fonda povuče onaj kredit koji je Srbija dobila, da to onda znači krah ekonomske politike Vlade Srbije. Da li će guverner biti spreman da do poslednjeg trenutka brani ekonomsku politiku Vlade po cenu kraha, to ćemo videti."

Dinar već treći dan za redom slabi u odnosu na evro. Prema zvaničnom srednjem kursu za jedan evro treba izdvojiti 96.34 dinara, što je nova najniža vrednost u ovoj godini. Uprkos neprekidnom padu, u menjačnicama očekuju da u narednim danima dođe do stabilizacije kursa.

Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije, kaže za RSE da se trgovina novcem u menjačnicama odvija očekivano, ali da su građani znatno oprezniji kada će i na koji način menjati valute:

"Normalno je da građani sada očekuju, ne prodaju i ne kupuju više kao što se nekada. Čekaju trenutak, i oni isto kalkulišu kao što kalkulišemo i mi, ali i poslovne banke. Sve ovo što se dešava zavisi od trgovine između banaka tako da praktično oni utiču na formiranje kursa. Nema razloga ni za kakvu paniku, evra i dinara ima dovoljno, i mi sasvim nesmetano vodimo sve menjačke poslove."

Strane banke povukle 600 miliona evra

Posledice stalnog pada dinara neki vide i u podatku koji je objavio Fajnenšel Tajms, u kom stoji da je Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić potvrdio tom listu da su prošlog meseca, kada su ublaženi propisi o obaveznoj bankarskoj rezervi, u roku od dve sedmice strane banke iz Srbije povukle 600 miliona evra. Miša Brkić kaže da je guverner Jelašić takve tvrdnje sporio u intervjuu koji je nedavno dao dnevniku Politika:

"Ja sam video pisanje Fajnenšel Tajmsa i mi smo tu informaciju imali pre dve nedelje. Guverner je dao intervju Politici i pitali smo ga upravo za tu informaciju, a on je decidirano izjavio da iz srpskog finansijskog sistema strane banke nisu povukle nikakva sredstva. Dve nedelje kasnije guverner izlazi sa pričom da je taj novac povučen. Ne znam u šta da verujem, koja informacija je tačna, ne mogu da verujem da čovek koji je na tako odgovornoj funkciji za dve nedelje dobija novu informaciju, ili je pre dve nedelje od srpske javnosti skrivao informaciju da je povučeno 600 miliona evra."


Slede povećanja maloprodajnih cena

Sada je već sasvim očekivano da će sve učestalije slabljenje dinara prema evru izazvati i povećanje cene roba koje se proizvode u Srbiji. Radoslav Veselinović, vlasnik kompanije "Galeb Group" iz Šapca, koja se bavi proizvodnjom signalnih uređaja i ambalaže, kaže za RSE da će se cene njihovi proizvoda sigurno povećati:


"U zavisnosti od kursa će porasti i cene naših proizvoda jer i mi naše proizvode usklađujemo prema kursu, svakim danom. U svakom slučaju, ako bi kurs i trebalo da ide, on ne bi smeo tako drastično da se varira u plusu i minusu već bi trebalo da ima blagi porast. Sigurno je da kurs u prethodnom periodu nije bio realan, a ovo sada su posledice."

Trgovci ističu da povećanje cena u trgovinama ne zavisi od njih već od proizvođača i dobavljača. Mila Zavođa, PR Delta Maxi-ja, najvećeg lanca trgovina u Srbiji, kaže za RSE da će povećanja cena u maloprodaji svakako biti, ali da su za to najodgovorniji dobavljači koji vrše veliki pritisak da se cene usklade u odnosu na evro:

"Oni su ti koji diktiraju ovo sada povećanje do kojeg će doći u našim maloprodajama. Potrudićemo se da odolimo svim tim pritiscima koji su trenutno aktuelni, ukoliko su neki od njih zaista nerealni. Međutim, ukoliko su određene grupe i određene cene zaista realne, bićemo prinuđeni da podignemo određene cene koje će se naravno videti u našim maloprodajama."

XS
SM
MD
LG