Dostupni linkovi

Multietničke patrole na severu Kosova


Iv de Kermabon
Iv de Kermabon

Multietničke policijske patrole na severu Kosova su stvorene da bi držale pod kontrolom bezbednosnu situaciju na severu zemlje, izjavio je šef Misije Evropske unije za vladavinu zakona i policiju – EULEX Iv de Kermabon.

On je tokom posete policijskoj stanici u Štrpcu, naseljene većinskim srpskim stanovništvom, izjavio da iako bi voleo da celokupna struktura policije bude pod jednim komandnim lancem, o tom pitanju još uvek se nije raspravljalo.

„Ovde imamo oficire multietničke policije Kosova koji izveštavaju u regionalnom štabu u Uroševcu. Trenutno imamo nekoliko policijskih stanica na severu Kosova gde se izveštavanje ostvaruje preko EULEX-a. To je trenutno stanje, ali svi zajedno treba da radimo da vidimo hoćemo li zadržati ovo stanje ili ga popraviti. Sa tehničkog aspekta je dobro da imamo jedan komandni lanac, ali još uvek nismo došli do toga i mi treba da sagledamo ovo pitanje sa svim pripadnicima policije Kosova“
, rekao je Kermabon.

Nakon poslednjih incidenata na severu Mitrovice, kosovske vlasti i međunarodni predstavnici su formirali jednu vrstu posebnih snaga od 30 pripadnika policije koji imaju za zadatak da osiguraju građane ovog dela Kosova ali i da se bore i protiv organizovanog kriminala.

„Da bismo osigurali stanovništvo mi smo pre dva dana započeli sa multietničkim patrolama, koju čine 30 pripadnika policije i u kojem ima Albanaca, Srba i nekoliko Bošnjaka, koji zajedno patroliraju. Ako na kraju procesa treba da promenimo komandni lanac , mi ćemo to učiniti ali je za sada još uvek rano. Imamo organizaciju koja funkcioniše i pokušavamo da poboljšamo saradnju u tehničkom smislu“, rekao je šef EULEX-a.

Istovremeno, stručnjaci iz oblasti bezbednosti procenjuju da je Kosovu potreban jedinstven komandni lanac.

Prema stručnjaku za odbrambena i bezbednosna pitanja Ramadanu Qehaju, svi pripadnici policije treba da podnose izveštaje jednoj instituciji, Kosovskoj policiji u skladu sa zakonom o policiji.

"Prema mom mišljenju dvostruki komandni lanac nije dobar i ne vodi u efikasnost, to može dovesti do toga da se poslovi ne završavaju. Zato ne bih voleo da se takva praksa nastavlja. Policija Kosova treba da izveštava na osnovu jedinstvenog komandnog lanca koji je utvrđen Ustavom i Zakonom o policiji“
, smatra Qehaja.

EULEX trenutno ima 1634 međunarodnih i 674 domaćih pripadnika. Na proleće bi taj broj trebalo da bude zaokružen na 1900 međunarodnih i 1.100 domaćih pripadnika ove misije.
XS
SM
MD
LG