Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako će Srbi ekonomski opstati na Kosovu?


Priština

Državni sekretar ministarstva za Kosovo Zvonimir Stević izjavio je da su finansiranje radnika u institucijama i zapošljavanje kosovskih Srba prioriteti Vlade Srbije u procesu održivog ostanka srpske zajednice. Ekonomsku podršku srpskoj zajednici obećavaju i kosovske institucije.

Meštani sela Dobrotin žele da se bave raznim proizvodnim poslovima, ali pošto za to nemaju dovoljno para traže podršku institucija. U selu, koje se nalazi na 20-ak kilometara južno od Prištine, živi oko 2000 Srba. Njihov predstavnik Goran Marinković kaže da u selu postoje uslovi za razna zanimanja, inicijativa ne nedostaje već sredstva za pokretanje posla.

“U našem selu imamo pekaru, imali smo i ranije koja je bila donacija Vlade Rebublike Srbije. Sada je ona zatvorena a samoinicijativno čovek je otvorio drugu pekaru, radi i muči se ali kvalitet i prodaju ne može da ima zbog nedostatka struje, uslova za rad. Ima ljudi koji se ovde bave pakovanjem sitnozrnastih i praškastih proizvoda među njima sam i ja sam u tom krugu, ne možemo da probijemo na dalje tržište zbog jake konkurencije zbog nedostatka obrtnih sredstava”, kaze Marinković.

U selu postoje uslovi za poljoprivredu i stočarstvo ali profita nema.

“Sejemo pšenicu zato što je najrentabilnija zato što u ovom trenutku imamo gde da je plasiramo. Sejemo kukuruz ali on sedi u ambarima zato što gajiti svinje nemaš gde da ih prodaš. Zato u ovom trenutku bez ozbiljnih projekata, farmi ili mini mlekara i hladnjače za voće, jer kod nas izuzetno dobro uspeva šljiva, kajsija, bez podrške i otkupa mi to nismo u stanju da izguramo.”

Pomoć Srbima obećavaju svi. I Vlada Srbije i Vlada Kosova kažu da se pripremaju planove, pošto ističu da je ekonomsko jačanje ključno za ostanak Srba na Kosovu.

Državni sekretar ministarstva za Kosovo i predsednik Koordinacionog centra Zvonimir Stević rekao je da je otvaranje novih radnih mesta za Srbe na Kosovu prioritet srpske Vlade. On ističe da će se nastaviti finansiranje radnika u institucijama i posebno podsticati preduzetnici.

“Ministarstvo za Kosovo i Koordinacioni centar u održivom ostanku Srba učestvuju iz budžetskih sredstava sa 7 posto što znači plate za lokalne samouprave a i u izgradnji infrastrukture i u projektima. Što se tiče problema zapošljavanja mladih upravo ovih dana će se objaviti konkurs za raspodelu 200 miliona dinara za podsticajna sredstva za pravna lica, za mala i srednja preduzeća sa grejs periodom od godinu dana”, kaže Stević.

Uslov za pružanje finansijske podrške privrednicima biće zapošljavanje što većeg broja ljudi. Prema zvaničnim podacima više od 50 posto stanovnika Kosova je nezaposleno, 40 procenata živi u siromaštvu od čega 15 odsto u esktremnom siromaštvu.

Pored Vlade Srbije kosovskim Srbima planira da pomogne i partija koja učestvuje u radu kosovskih institucija. Šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova Bojan Stojanović kaže da je ekonomski razvoj most za povratak Srba, stoga se sa međunarodnim partnerima radi studija u kojoj će se poljoprivreda definisati kao prioritet.

“S obzirom da srpska zajednica ima male zemljišne posede otprilike oko 3 hektara po domaćinstvu koji se ne mogu baviti klasičnim agrarom nego primarnu proizvodnju moramo prebaciti u sekundarnu, da proizvodimo mleko, meso i da damo gotov proizvod koji kosovskom tržistu fali. Ali će ta studija biti gotova maja meseca. Mi sada radimo planove tako da od jeseni očekujemo jedan ozbiljniji nastup i Vlade Kosova i partnera iz međunarodne zajednice”, kaže Stojanović.

Međutim, ima Srba koji na osnovu dosadašnjih loših rezultata sumnjaju da se će se obećanja brzo ostvariti. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova, SNV, Dragan Velić ocenjuje da je finansiranje institucija Republike Srbije na Kosovu zadovoljavajuće, ali ne i ulaganje u proizvodnju.

“Bilo je nekih manjih programa koji se nisu pratili do kraja u smislu da li oni daju rezultate u smislu da li ta mala preduzeća funkcionišu. Ali zadnjih godina osim obećanja ulaganja je bilo malo. To je jedno naše nezadovoljstvo i drugo se tiče regionalnog neravnomernog ulaganja. Tako da na severu imamo mnogo više u odnosu na južni deo Kosova. I to samo po sebi daje vrlo lošu poruku i po tom pitanju se nije mnogo promenilo zadnjih godina”, rekao je Velić.

Velić podseća da je ekonomsko jačanje ključ za stabilnost i ostanak srpske zajednice.

“Ako to ostane kao do sada na rečima i slabim rezultatima onda će to jako štetiti srpskoj zajednici”, naglasio je Velić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG