Dostupni linkovi

Kosovo i Makedonija imaju dobru saradnju


Priština i Skoplje imaju zajednički cilj – evroatlantsku integraciju, rečeno je danas posle sastanka premijera Hašima Tačija i predsednika Demokratske unije za integraciju iz Makedonije Aljija Ahmetija. Dvojica zvaničnika su ocenili da je recipročna saradnja u regionu Balkana ključna za integraciju u EU i NATO.

Kosovo i Makedonija mogu biti primer regionalne saradnje, složili su se Tači i Ahmeti. Zvaničnici su kazali da dve zemlje teže evroatlantskim integracijama, zbog čega su zainteresovane za obostranu saradnju.

Alji Ahmeti je kazao da region ima dobru priliku da se dokaže koliko je spreman za saradnju, što otvara evropsku perspektivu, za koju se zalažu sve zemlje.

“Kosovo se graniči sa Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom, i ove četiri zemlje mogu puno toga zajedno da rade, puno toga ih povezuje i to je perspektiva regiona. Budućnost regiona je da ove zemlje sarađuju u oblasti energetike, saobraćaja, postižu razne sporazume o vodama i drugo”, kazao je Ahmeti.

Predsednik Demokratske unije za integraciju Alji Ahmeti je tokom posete Kosovu razgovarao sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom, predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem i premijerom Hašimom Tačijem.

Tači je govoreći o odnosima Kosova i Makedonije podsetio na ideju dvojice predsednika Albanije i Kosova da se u regionu treba olakšati protok ljudi i roba slično kao u Evropskoj uniji.

“Ideja koju su izneli predsednici Kosova i Albanije je da je budućnost ovih zemalja, ali i čitavog regiona, ulazak u NATO i EU što se povezuje sa evroatlantskim integracijama”, kazao je Tači.

Govoreći o političkoj situaciji u Makedoniji i ideji da tamošnji Albanci izađu sa svojim kandidatom za mesto predsednika Makedonije, Alji Ahmeti je rekao da nije protiv toga da Albanci imaju visoke državne položaje već je podsetio da se to može desiti samo ako postoji nekakav politički dogovor sa makedonskim partijama.

Sa druge strane premijer Tači je rekao da o položaju Albanaca u Makedonji moraju oni sami odlučivati. On je dodao da će Kosovo i Makedonija svoje diplomatske odnose podići na nivo ambasadora, što će kako je ocenio olakšati saradnju između dve zemlje.

Od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije Kosovo nisu priznale Srbija i Bosna i Hercegovina. Kosovsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će u narednom krugu diplomatskog predstavljanja u svetu i regionu, osim u Makedoniji ambasade otvoriti i u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG