Dostupni linkovi

Usvojeni zahtevi bivših pripadnika KZK


Pristina
Pristina

Vlada i Skupština Kosova su usvojili zahteve bivših pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa, koji su ostali van Bezbednosnih snaga Kosova, da se još jednom sagledaju rezultati testiranja za prijem u nove snage, čime je završen dvodnevni protest bivših pripadnika KZK.

Posle skoro dvosatnog protesta i posle susreta sa predsednikom Skupštine Kosova, Jakupom Krasnićijem, ministrom Bezbednosnih snaga Kosova Fehmi Mujotom i predsednikom Parlamentarne komisije za bezbednost Rustemom Mustafom, organizacioni odbor se saglasio da se još jednom sagledaju testovi prijema u BSK, za svakog kandidata posebno.

Predsednik Organizacionog odbora protesta Muhamet Gubetini je izjavio da je zadovoljan postignutim dogovorom, izražavajući nadu da će se izvršiti korigovanje rezultata, odnosno ispraviti mnogobrojne greške u prijemu pripadnika BSK.

“Institucije su nas shvatile pravilno. U kontaktu smo sa njima, sa predsedništvom, vladom i parlamentom. Verujem da će se vrlo brzo rešiti ovi problemi, jedan po jedan na najbolji način, na dostojanstven način i pozivam sve pripadnike (KZK) da imaju poverenje da će se svaki problem rešiti na pojedinačan način”
, rekao je Gubetini.

Pre postizanja sporazuma oko 200 pripadnika sada već bivših KZK su protestvovali ocenjujući nepravilnim i nepravednim testiranje koje je održano da bi bili primljeni u BSK .

Gubetini je rekao da nije bilo nikakvih kriterijuma za testiranje i da su mnogiu pripadnici KZK koji su prošli testiranje ostali van BSK.

Sinoć je u jednom od objekata kasarne bivšeg KZK dogodila eksplozija. Organizacioni odbor protesta se ogradio od bilo kakvog incidenta , ističući da će svoje zahteve rešiti na zakonit način.
XS
SM
MD
LG