Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kampanja lobiranja za Kosovo


Zastava Kosova

Vlada Kosova je angažovala marketinšku kompaniju Sači i Sači da vodi međunarodnu medijsku kampanju i brendiranje Kosova. Veruje se da će jedna takva kampanja upoznati svet sa novom državom i uticati na privlačenje investicija.

Mesto na međunarodnoj sceni i poboljšanje slike Kosova u svetu biće glavni zadaci marketinške kompanije Sači i Sači, koja je za taj zadatak od Vlade Kosova dobila 5,7 miliona evra.

Stalni sekretar u kosovskom ministarstvu finansija Baškim Isufi kaže da je Kosovu posle nezavisnosti potreban novi imidž u svetu. Vlada Kosova radi na pronalaženju puteva preko kojih bi se uticalo na poboljšanje slike Kosova, kaže on.

“Analizirajući takve zahteve posebno posle nezavisnosti Kosovo treba da zauzme mesto na međunarodnoj sceni u različitim oblastima. Razmišljali smo o angažovanju kompanije koja će pomoći da Kosovo bude u centru pažnje a posebno vidljivo svim relevantnim međunarodnim institucijama”, kazao je Isufi.

Kompanija Sači i Sači, vlasništvo komunikacione kompanije Publisis grup sa sedištem u Parizu, ima ugovor sa Vladom Kosova da radi na poboljšanju slike Kosova u svetu. Kako je saopšteno iz ministarstva finansija filijala te kompanije u Izraelu vodiće međunarodnu medijsku kampanju i lobiranje. Prema rečima Isufija projekat će potrajati neko vreme.

“Kampanja će trajati godinama. Najpre smo za 2009. godinu izdvojili 3 miliona evra, dok se razmišlja o nastavku u narednim godinama”, dodaje Isufi.

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići ističe da je svim zemljama koje su izašle iz rata, pa tako i Kosovu, potrebna međunarodna medijska promocija. On dodaje da je to jedan od načina da se postigne ekonomska korist.

“Razlog za kampanju je da se promeni ideja o Kosovu. Potrebno je pokazati da Kosovo nije onakvo kako je predstavljeno raznim predrasudama, već je stabilna, nezavisna i demokratska zemlja sa perspektivom za sve”
, kaže Krasnići dodavši da će kao takvo Kosovo biti otvoreno za strane investicije.

Sa druge strane, član opozicionog Demokratskog saveza Dardanije i stručnjak za ekonomska pitanja Berim Ramosaj ocenjuje da je odobrena suma dovoljna ali izražava sumnju u transparentnost institucija pri realizaciji velikih projekata kao što je ovaj.

“Ne verujem da će biti transparencije u ovom procesu, ali pošto se radi o taksama građana neophodno je da se svaki cent otvoreno troši i u skladu sa zakonom”
, kaže Ramosaj.

Kosovo su do sada priznale 54 od 192 zemlje članice UN, a od tog broja 22 zemlje članice Evropske unije. Ministarstvo inostranih poslova je više puta isticalo kako će jedan od izazova biti upoznavanje arapskih zemalja sa novom državom kako bi one što pre priznale Kosovo.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG