Dostupni linkovi

Aktivirane Bezbednosne snage


General Sylejman Selimi
General Sylejman Selimi

Kosovo od danas ima Bezbednosne snage, formaciju koja nasleđuje Kosovski zaštitni korpus, koji je nastao demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova. Formiranje Bezbednosnih snaga predviđeno je planom Martija Ahtisarija.

Počela je regrutacija pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), koju nadgledaju snage NATO-a. Prvi krug kampanje za regrutaciju počeo je 20. januara raspuštanjem Kosovskog zaštitnog korpusa, KZK, i trajaće do 14. februara. Komandant BSK general Suljejman Seljimi označio je početak mandata.


“Danas počinjemo novu etapu. Ove snage postaju realnost. Od danas svi pripadnici koji su sa mnom u BSK imaće svoje dužnosti, kao što su saradnja sa institucijama i međunarodnim partenerima”, rekao je Seljimi.


Oko 1300 pripadnika KZK je sada deo BSK, dok će oko 2000 biti regrutovano redovnim konkursom, koji nadgleda KFOR. Poručnik Henri Kristenson predstavnik Kfora odgovoran za regrutaciju pripadnika BSK, kaže da će nove snage imati ulogu zaštite građana i pružanja podrške institucijama.


“BSK će imati zadatak da reaguju u slučaju kriza, prirodnih katastrofa, pri uništavanju neeksplodiranih sredstava i doprinesu miru na celom Kosovu”, rekao je Kristenson.


BSK će ukupno imati 2.500 stalnih pripadnika dok će 800 biti u rezervnom sastavu. Pripadnici Korpusa moraju da prođu proveru fizičke i mentalne spremnosti, dok će ostala mesta biti popunjena redovnim konkursom. Pripadnici Bezbednosnih snaga ne mogu da imaju više od 35 godina, sem ako se radi o ekspertima za izvršenje specifičnih zadataka.


Čelnici institucija Kosova ocenili su da je aktiviranje BSK istorijski trenutak za novu državu. Oni su istakli da će snage ispuniti demokratska načela i evropske standarde kako bi se izgradila multietnička i profesionalna služba.


U Ministarstvu za BSK, pod čijom su kontrolom nove snage, jedan od zamenika će biti pripadnik srpske zajednice. Predviđeno je da u BSK bude zastupljeno 10 odsto pripadnika manjinskih zajednica. Ali Srbi su ocenili neprihvatljivim formiranje Bezbednosnih snaga.


Formiranje BSK predviđeno je ‘Sveobuhvatnim planom za status Kosova’ Martija Ahtisarija. Snage nisu definisane kao vojska. Pripadnici će biti opremljeni lakim naoružanjem, ali u većini slučajeva bez municije. Funkcija pripadnika Snaga bezbednosti biće angažovanje u kriznim situacijama i civilnoj zaštiti. Pripadnike Kosovskih snaga bezbednosti novim uniformama opremiće SAD, vozilima Nemačka, a obuku će obavljati oficiri britanske armije.

XS
SM
MD
LG