Dostupni linkovi

Bezbednosne snage Kosova biće multietničke


Hašim Tači
Hašim Tači

Kao i u slučaju Kosovskog zaštitnog korpusa, i kod Bezbednosnih snaga Kosova jedan od izazova ostaje priključivanje pripadnika manjinskih zajednica, posebno pripadnika srpske zajednice, imajući u vidu da se zvanični Beograd protivi stvaranju tih snaga.

Predsednik Srbije Boris Tadić je najavio da će vršiti pritisak da se BSK rasformiraju, pošto, kako kaže ne doprinosi bezbednosti na Kosovu.

Istovremeno premijer Kosova Hashim Thaqi kaže kako se niko ne treba plašiti od uspostavljanja tih snaga.

“BSK će biti multietnička snaga, svih građana Kosova i biće snaga sa punom međunarodnom podrškom koja će delovati u skladu sa Ustavom Kosova i standardima NATO-a“
, izjavio je Thaqi.

Predviđeno je da najmanje deset odsto pripadnika BSK budu iz redova manjina, najviše iz redova srpske zajednice. Savetnik ministra BSK Lah Nitaj kaže da će se taj procenat obezbediti.

„Poznato je da ćemo se u okviru BSK pokušati, probati i raditi da imamo adekvatnu zastupljenost svih manjinskih zajednica. Mi se nadamo da ćemo obezbediti procenat od 10 odsto pripadnika manjinskih zajednica“, kaže Nitaj.

Međutim, sa njim se ne slaže predsednik SNV severa Kosova Milan Ivanović, koji BSK naziva drugom albanskom vojskom na Balkanu. On ističe da Srbi koji se budu priključili BSK neće imati legitimitet srpske zajednice, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

„U ovoj formaciji neće biti Srba, neće biti srpskih predstavnika, već će biti možda nekih kriminalaca, koji možda jesu poreklom Srbi, biće onih koji su dobro plaćeni da bi radili i dali privid multietničnosti“, kaže Ivanović.

Drugačiji stav od Ivanovića imaju Srbi koji su deo institucija Kosova. Oni podržavaju stvaranje BSK. Kosovski lideri veruju da će uz njihovu podršku uspeti da integrišu srpsku zajednicu i u ovim snagama. Premijer Thaqi veruje da će slično Kosovskoj policiji i BSK biti multietničke.

U organizacionoj strukturi BSK predviđeno je da jedan od visokih oficira bude iz srpske zajednice. Istovremno će i jedan od zamenika ministra BSK biti Srbin. BSK će imati 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika, biće naoružane lakim naoružanjem i biće odgovorne za delovanje u slučaju krize, u oblasti civilne zaštite i demontiranja eksplozivnih naprava.
XS
SM
MD
LG