Dostupni linkovi

Zurof postao počasni građanin Novog Sada


Efraim Zuroff
Efraim Zuroff

Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof dobio je titulu počasnog građanina Novog Sada. Pored toga, Zurof će u narednih par dana učestvovati i na Seminaru o holokaustu namenjenom prosvetnim radnicima u Srbiji.

Efraim Zurof, najveći lovac na nacističke zločince, postao je počasni građanin Novog Sada. Dan nakon dobijene titule Zurof je nastavio svoj boravak u Novom Sadu kao predavač na seminaru o holokaustu, koji će trajati do 22. januara, a namenjen je prosvetnim radnicima u Srbiji.

Predsednica Jevrejske opštine u Novom Sadu, Ana Frenkel istakla je da Srbija kao članica Ujedninjenih nacija ima obavezu da se u školama obeležavaju određeni datumi u vezi sa holokaustom. Takođe, Srbija se obavezala da u nastavne sadržaje, od osnovne škole do Univerziteta, uvrsti i lekcije o holokaustu i upravo iz tih razloga, kako je navela Ana Frenkel, je i organizovan seminar o holokaustu na kojem je učestvovalo oko 300 prosvetnih radnika iz Srbije:

"To je neophodno jer u dosadašnjim nastavnim programima, koje uče sadašnje generacije, nema obaveze da se spominje holokaust."


Samo dan pre, Efraimu Zurofu, gradonačelnik Igor Pavličić uručio je plaketu, a predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović ključ grada.


Postoji nepodeljena podrška za ovakvu odluku i to se radi zbog budućnosti, a ne zbog prošlosti, rekao je Pavličić:


"Proglašenjem za počasnog građanina grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje za pravdu i istinu borcu za pravdu za sve žrtve fašističkog terora koji je dao nemerljiv doprinos pravdi prema žrtvama fašističke racije u Novom Sadu."

Na ovo priznanje ne gledam kao na nešto lično. Pre svega, ono naglašava značaj koji čak i danas ima čin izvođenja pred lice pravde nacističkih ratnih zločinaca, istakao je Efraim Zurof:

"Iznenađujuće je i to što čak i danas nije toliko teško pronaći ubice i dokaze protiv njih koliko je teško izvesti ih pred sud i kazniti ih za njihova zlodela."

Zurof je rekao kako ovo priznanje uspostavlja važne principe, da protok vremena ne umanjuje krivicu počinioca.

"Nadam se da će se njihova poruka o značaju zadovoljenja pravde za žrtve holokausta čuti jasno i glasno, naročito u Mađarskoj, ali i širom sveta",
istakao je Zurof.

Za advokata i pravnog teoretičara Slobodana Beljanskog, dodeljivanje titule počasnog građanina Novog Sada direktoru jerusalimske kancelarije "Centra Simon Vizental" predstavlja značajan događaj za Srbiju i Novi Sad i to iz više razloga:

"Ne samo naša država nego i Novi Sad imaju svoje grehe počev od vremena opsade i razaranja Vukovara pa do perioda uprave onih vlasti koje ne bi mogle da se pohvale politikom nacionalne tolerancije i otvorenog društva. Zato, priznanje gospodinu Zurofu trebalo bi shvatiti kao gest iskupljenja, a prihvatanje tog priznanja od strane gospodina Zurofa kao pružanje podrške takvom iskupljenju. Zapravo teško je reći ko je kome ovde izašao u susret i dao priliku onom drugom, da li grad gospodinu Zurofu ili gospodin Zurof gradu. No, ne smemo biti sitničavi, bez obzira šta je u pitanju, očigledno je da je politička, ali i etička, korist od toga velika."

Podsetimo, Skupština Novog Sada 15. oktobra prošle godine jednoglasno je usvojila predlog istraživača vojvođanske Racije i pisca Aleksandra Veljića da se Efraimu Zurofu dodeli priznanje počasnog građanina zbog otkrića jednog od novosadskih dželata, oficira mađarske fašističke vojske Šandora Kepira, kao i zbog "iskazanog najvišeg poštovanja prema svim žrtvama i aktivnostima koje nose obeležje opšte civilizacijske tekovine i izazivaju poštovanje i divljenje.

Pre izvesnog vremena Zurof je otkrio mesto Kepirovog boravka, koji je bio jedan od inicijatora novosadske fašističke racije iz 1942. godine, kada je ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Jevraja, Srba i Roma.

Kepiro i dalje živi slobodno u Mađarskoj jer ne postoji polička volja da mu se sudi, upozorio je Zurof:


"Kepiro i dalje živi slobodno u Budimpešti jer u Mađarskoj ne postoji politička volja da mu se sudi, a bez političke volje nema ni zadovoljenja pravde."

XS
SM
MD
LG