Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sledi poskupljenje gasa?


Građani Srbije uskoro bi mogli da plaćaju višu cenu gasa. Iako zvaničnici iz "Srbijagas"-a navode da je razlog za poskupljenje kursna razlika između dinara i dolara, stručnjaci ističu da razloga za poskupljenje nema. U narednih nekoliko dana biće jasno da li će građani uprkos tome što su trpeli nestašice gasa, morati da plaćaju i gubitke nastale tom nestašicom.

Čekajući da iz Rusije stigne gas, veliki su izgledi da će sa njegovim dolaskom stići i nova cena.

Direktor "Srbijagas"-a Dušan Bajatović izjavio je da je predstavnicima Vlade Srbije i Agencije za energetiku predložena mogućnost za povećanje cene gasa i da će to pitanje u narednim danima biti razmotreno.

"Gubitak od 4.2 milijardi dinara, koliki je manjak "Srbijagas"-a samo u poslednja tri meseca 2008. godine, mora nekako da se nadoknadi", rekao je Bajatović.

On je, za Javni servis, naglasio da je taj gubitak rezultat rasta kursa dolara i činjenice da se gas prodaje jeftinije nego što se uvozi:

"Više od 30 odsto je narastao kurs dolara, gas plaćamo u dolarima, a na domaćem tržištu trgujemo u dinarima - taj efekat pojeftinjenja u dolarskoj vrednosti se neće ostaviti. Dakle, ukoliko bi ostala ova cena, "Srbijagas" bi direktno gubio pet dinara po kubnom metru gasa, a na samom uvozu preko dva dinara. Onog momenta kada gas uđe u Srbiju, on je skuplji nego što ga mi u bilo kojem smislu prodajemo potrošačima."

Bajatović je naveo da će odluku o povećanju cene gasa prvo razmotriti Agencija za energetiku, ali da će eventualana odluka o poskupljenju biti doneta na Vladi Srbije.

Dušan Daković, PR Agencije za energetiku, za RSE kaže:

"Kada nam "Srbijagas" dostavi svoj predlog cena, on mora da iskaže i gubitke na mreži, onda naši ekonomski i tehnički stručnjaci proveravaju koliko je to opravdano."

Daković naglašava da se u Agenciji još nije razmatralo pitanje povećanja cene gasa, ali da u tvrdnjama Dušana Bajatovića ima istine:

"Iz Bajatovićevih izjava vidim da oni traže korekciju na bazi neobračunatog gubitka zbog pada kursa dinara u odnosu na dolar. Ova cena, po kojoj se sada obračunava gas, računata je u oktobru kada je kurs dinara u odnosu na dolar bio negde ispod 1 prema 1.51. Dakle, sa tog stanovišta, zahtev je ekonomski opravdan."

Na listi onih koji se protive poskupljenju gasa nalaze se stručnjaci, predstavnici potrošača, ali i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić:

"Stav Ministarstva ekonomije jeste da je povećanje cene gasa neprihvatljivo u ovim okolnostima, da bi trebalo iznaći druge načine za podršku "Srbijagas"-u. Između ostalog, Srbijagas"-u bi trebalo pomoći da se zaduži kod poslovnih banaka kako bi premostio tekuću likvidnost. Bilo bi potpuno neprimereno da se u uslovima kada gasa nema dovoljno, kada i privreda zbog toga beleži gubitke, kada stoje neke hale koje bi mogle da rade, cena još i poveća. Mislim da bi to bilo pogrešno."

Urednica sajta Energy Observer Sijka Pištolova kaže za RSE da nema nikakvog opravdanja za poskupljenje gasa:

"Najava poskupljenja kako bi se smanjili navodni gubici "Srbijagas"-a nema nikakvu osnovu u zdravoj ekonomskoj logici. Gospodin Bajatović bi prvo trebalo da se izvini građanima Srbije što ih je ostavio bez gasa, ali i da zaboravi na zahtev za poskupljenjem. Ako mu je malo ovo što dobija, neka se onda obrati "Gasprom"-u, ili "Jugorosgas"-u, i traži odštetu za ono što nam se događalo - neka tim novcem pokrije svoje gubitke. Dakle, ne postoji ekonomski razlog za poskupljenje gasa, pogotovo što se očekuje njegovo pojeftinjenje. Gospodin Bajatović bi trebalo da skupi petlju i da od "Jugorosgas"-a i "Gasprom"-a zatraži odštetu, a ne da traži od građana da ga dotiraju."

Sa njom se slaže i Goran Papović, predsednik Nacionalnog udruženja za zaštitu potrošača:

"Sama najava gospodina Bajatovića da će Vlada razmatrati moguće povećanje cene gasa zvuči više nego smešno, odnosno zvuči krajnje nekorektno. Stojimo iza toga da država sve svoje probleme pokušava da svali na leđa potrošača."

Imajući u vidu da je "Srbijagas" državna kompanija, ekonomisti naglašavaju da će na kraju sve gubitke i finansijske propuste platiti sami građani. Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište, za RSE, ističe:

"Građani će naravno to platiti, nema ko drugi. Druga stvar, ovo poskupljenje i mogu da shvatim, jer je dolar zaista ojačao u odnosu na dinar u poslednjih tri-četiri meseca, ali ne mogu da shvatim zašto smo imali poskupljenje pre ovoga koje se najavljuje. Na kraju uvek građani ispaštaju zbog grešaka onih koji si birani na odgovorne funkcije.

Skuplji gas, svakako će prouzrokovati i poskupljenje nekih drugih usluga, kao što je grejanje. Srbija bi tako brzo mogla ući u još jedan talas poskupljenja, uprkos najavama da bi gas, kako kaže Siljka Pištolova, već za nekoliko meseci mogao drastično da pojeftini:

"Za otprilke 30-40 odsto. Neka se gospodin Bajatović strpi do tog pojeftinjenja koje će omogućiti Rusi, pa neka onda odluči da li bi gas trebalo da poskupi ili pojeftini."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG