Dostupni linkovi

R. Trajković: Rešiti srpsko pitanje na Kosovu


Rada Trajković
Rada Trajković

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova Rada Trajković izjavila je za Radio Slobodna Evropa da bi predstojeći razgovori Prištine i Beograda o šest tačaka iz Plana generalnog sekretara UN Ban Ki Muna trebalo da rezultiraju rešenjima koja će omogućiti stabilizaciju srpske zajednice na Kosovu. U tom pogledu predstavnici Srba u Mitrovici kažu da se hitno moraju rešiti problemi u oblasti policije i pravosudja.


Razgovori Prištine i Beograda treba da doprinesu rešenju srpskog pitanja na Kosovu, izjavila je za RSE potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova Rada Trajković. Trajkovićeva je kazala da kosovski Srbi ne prihvataju institucije u Prištini zbog čega se moraju tražiti prihvatljiva rešenja.

“Ja bih ustvari kazala da srpsko pitanje na Kosovu nije rešeno. I to je veliki problem i za Prištinu, to je esenca problema i u Beogradu jer prosto srpski narod nije našao rešnje u nečemu što je Ustav Kosova koji je usvojila Skupština Kosova nakon proglašavanja nezavisnosti i u tom smislu ja očekujem da će doći do razgovora”, rekla je Trajkovićeva.

Trajkovićeva je istakla da na Kosovu nisu rešena pitanja iz oblasti carine, policije, vladavine prava, te zaštite kulturne baštine, što je navedeno u Planu od šest tačaka, a čije bi regulisanje značilo zaštitu i stabilnost Srba, najpre na lokalnom nivou.

“Nažalost institucionalna represija i diskriminacija koja traje od dolaska medjunarodne zajednice na Kosovo traži rešenja koje će podrazumevati stabilnost Srba, da bi se Srbi stabilizovali i da bi se na jedan način zaštitili od institucija u Prištini oni moraju da imaju lokalne institucije kao odgovor na nešto što bi podrazumevalo očuvanje ovakvog prostora Kosova nažalost gde se multietničnost nalazi na donjoj granici”, izjavila je ona.

Već duže vreme najavljuje se početak pregovora o temama koje su predvidjene Planom od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, ali još uvek nije jasno kada će do njih doći i ko te razgovore organizovao i u njima posredovao - UN kao do sada ili misija EU na Kosovu.

Neki srpski zvaničnici najavljuju da bi razgovori mogli početi krajem januara ili početkom februara. Dve strane treba da razgovaraju o pitanjima iz oblasti policije, pravosudja, carine, saobraćaja, telekomunikacije, zastite kulturnih i verskih objekata.

Srbi očekuju da se rešavanjem problema iz navedenih oblasti omogući veća samouprava u sredinama u kojima su oni većina. Predsednik Srpskog nacopnalnog veća severne Mitrovice Nebojša Jović očekuje konkretne rezultate.

“Ja bih voleo da čujem kakav će biti komandani lanac kada je bezbednost u pitanju, Euleks je loše reagovao prilikom nedavnih incidenata u severnoj Mitrovici sve su to stvari gde ne znamo kakav je komandni lanac ni kakva je njihova uloga”.

“Drugo recimo pravosudje mi još uvek ne znamo da li ćemo imati ako dobijemo taj recimo Opštinski i Okružni sud kada je pravosudje u pitanju čiji će biti Vrhovni sud. Mnogo je stvari nedorečeno mnogo je stvari počelo i nije završeno i plašim se da ćemo da udjemo u igru bez rezultata”, izjavio je Jović.

Komentarišući izjave kosovskih zvaničnika da Evropska unija i SAD moraju imati veću ulogu u pregovorima, Jović ističe da samo Ujedinjene nacije mogu organizovati pregovore na osnovu Rezolucije 12 44.

“Pregovore ne može organizovati ni NATO ni samo Rusija, ni samo EU, pregovore moraju organizovati UN, pošto je medjunarodna misija došla na Kosovo na osnovu Rezolucije 12 44. Razgovori da, jesu potrebni, iskreni, konkretni i s tim što mora postojati neki mehanizm ukoliko bi neko kočio razgovore”, kaže Jović.

Predstavnici institucija Kosova su do sada više puta isticali da pregovori ne mogu obuhvatiti teme koje se tiču kršenja Ustava Kosova ili bilo kakvog narušavanja suvereniteta. Institucije žele da dve strane, kao dva suseda zainteresovana za stabilnost, razgovaraju o problemima čije je rešavanje u interesu i Albanaca i Srba.

U tom pogledu Rada Trajković očekuje da razgovori dve strane dovedu do stabilizacije regiona, ali nagoveštava izazove zbog već poznatih politički suprostavljenih stavova.

“Liderstvo institucija u Beogradu i Prištini nalazi se u poziciji kada medjusobna saradnja rezultira stabilizacijom regiona, čitav region je pre svega usmeren da dodje do stabilizacije odnosa a znamo da politički i jedna i druga strana vrlo tvrdo se drže svojih pozicija da je Kosovo sastavni deo Srbije i da je Kosovo nezavisna država i da se razgovara sa predstavnicima nezavisne države”, rekla je ona.




XS
SM
MD
LG