Dostupni linkovi

Izrael objavio primirje, Hamas nastavlja rat


Arhivski snimak: Palestinski militant vežba postavljajući raketu domaće izrade, Pojas Gaze 13. avgust 2008.
Arhivski snimak: Palestinski militant vežba postavljajući raketu domaće izrade, Pojas Gaze 13. avgust 2008.

U dva sata posle ponoći po lokalnom vremenu (ponoć GMT), Izrael je proglasio jednostrani prekid vatre i pobedu u 22 dana dugoj ofanzivi na pojas Gaze, dok Hamas poručuje da se rat nastavlja. Iz pojasa Gaze jutros je ispaljeno više raketa na izraelski grad Zderot.

Israelski premijer Ehud Olmert izjavio je sinoć u televizijskom obraćanju naciji da je Hamas "teško poražen", i da su ciljevi koje je Izrael zacrtao na početku ofanzive ostvareni.

Lideri Hamasa poručili su da će nastaviti raketiranje Izraela sve dok se izraleski vojnici ne povuku iz pojasa Gaze i dok se ne prekine trgovinska blokada pojas, jer to su "akti rata i ne znače kraj našeg otpora", rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum.

Olmert je rekao da će izraelski vojnici ostati raspoređeni u Gazi i uzvratiti ukoliko Palestinci pokušaju da nastave borbe.

Iz Gaze ispaljeno više raketa na jug Izraela

Iz pojasa Gaze jutros je ispaljeno više raketa na izraelski grad Zderot, uprkos primirju koje je jednoglasno proglasio Izrael, dok su se na severu Gaze izraelski vojnici nakratko sukobili sa borcima Hamasa, javile su agencije. Izraelska vojska je danas saopštila da je pet raketa jutros ispaljeno na Zderot, na jugu Izraela, i da u tim napadima nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta.

Borci Hamasa pucali su na izraelsku patrolu u blizini izbegličkog kampa u Džabiliji, a izraelska vojska je odgovorila vatrom sa kopna i iz vazduha. Više pripadnika Hamasa je ranjeno, a među izraelskim vojnicima nema stradalih, rekao je portparol izraelske vojske.

Izraelski ministar infrastrukture Benjamin Ben Eliezer je danas rekao za izraelski vojni radio da je bilo nekoliko izolovanih incidenata nakon proglašenja primirja. Ben Eliezer, koji je član izraelskog kabineta bezbednosti, ocenio je da će biti potrebno "dva ili tri dana kako bi se sve zaustavilo".

Palestinski izvori su potvrdili da je izraelska vojska obustavila vazdušne i artiljerijske napade po proglašenju primirja nakon 22 dana borbi u kojima je poginulo više od 1.200 Palestinaca.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG