Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: EU i SAD da posreduju u razgovorima


Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u subotu da Kosovo i Srbija mogu razgovarati o problemima od zajedničkog interesa samo kao dve nezavisne države. Tači je pozvao Evropsku uniju i SAD da posreduju u razgovorima Prištine i Beograda dodavši da je uloga UNMIK-a nepotrebna.

Zvanična Priština se zalaže za razgovore sa Beogradom koji će biti označeni kao međudržavni i u kojima će posredničku ulogu imati EU i SAD. Premijer Hašim Tači je izjavio da se ne može razgovarati o temama koje se tiču statusa Kosova.

“Vlada Kosova je spremna da vodi dijalog sa Srbijom u svojstvu nezavisne države. Institucije Republike Kosova očekuju pomoć međunarodnog faktora, SAD, EU i NATO-a”, rekao je Tači.

Predstavnici institucija izjavili su da pregovori ne mogu obuhvatiti teme koje se tiču kršenja Ustava Kosova ili bilo kakvog narušavanja suvereniteta. Institucije žele da dve strane razgovaraju o problemima čije je rešavanje u interesu i Albanaca i Srba.

Zvaničnici Vlade Srbije izjavili su da će krajem januara ili početkom februara uz posredovanje međunarodne zajednice doći do pregovora sa Prištinom o pitanjima koja su predviđena Planom od šest tačaka usvojenih u Savetu bezbednosti UN.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo Vlade Srbije i predsednik Koordinacionog centra Zvonimir Stević izjavio je da je Beograd spreman za početak razgovora o tehničkim pitanjima.

“Mislim da je u interesu svih građana da što pre i u najskorije vreme zbog nagomilanih problema na prostoru Kosova dođe do pregovora na relaciji Beograd – Priština, uz posredovanje predstavnika UN. Zvanična stav Beograda je nepromeljiv znači pregovori u okviru usvojenih zaključaka odluke u SBUN vezano za šest tačaka. Što se Beograda tiče zvanično država je spremna za početak pregovora”, rekao je Stević.

Već duže vreme najavljuje se početak pregovora o temama koje su predviđene Planom od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, ali još uvek nije jasno ko bi mogao da posreduje u tim razgovorima - UN kao do sada ili misija EU na Kosovu.

Pokretanje razgovora o praktičnim pitanjima je za sada u nadležnosti šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera. Ali Priština sa rezervom gleda na ulogu UNMIK-a s obzirom da se ta misija nalazi u fazi rekonfiguracije, dok je sva ovlašćenja prenela na misiju Euleks. Premijer Tači kaže da je učešće Ujedinjenih nacija nepotrebno.

“Uloga UNMIK-a je prevaziđena, Kosovo ima svoje legitimne institucije koje donose odluke. Institucije Kosova treba da sarađuju sa zemljama u regionu, ne samo sa Srbijom, a svaka podrška međunarodne zajednice je dobrodošla”, kazao je Tači.

S druge strane, Srbi kažu da svaka posrednička uloga međunarodne zajednice treba da bude u skladu sa dokumentima UN. Zvonimir Stević.

“Sasvim je svejedno da li je UNMIK ili Euleks ali naše zalaganje i zvanična politika je nepromenjena u okviru Rezolucije 12 44. Ali u svakom slučcaju bi trebalo da dođe do pregovora a glavni kamen spoticanja i nadmudrivanja ovih dana je vezano oko linije komandovanja kada je policija u pitanju, vezano pravosuđe odnosno po kojim će se zakonima suditi na prostoru Kosova”, rekao je Stević.

Stević je dodao da će Beograd i Priština razgovarati o šest tačaka koje se odnose na policiju, pravosuđe, carinu, saobraćaj, telekomunikacije, zastitu kulturnih i verskih objekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG