Dostupni linkovi

Sejdiu odlučio o izborima, opozicija najavljuje tužbu


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu doneo je odluku da se parlamentarni izbori održe kada istekne mandat aktuelnoj vlasti, 2011. godine. To je podržala Međunarodna civilna kancelarija dok je opozicija najavila da će tužiti Sejdiua.

Nakon konsultacija sa predstavnicima međunarodne zajednice predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je doneo odluku da ove godine ne budu organizovani parlamentarni, već samo lokalni izbori. Sejdiu je saopštio da će opšti izbori biti organizovani 2011. godine, kada ističe mandat aktuelnim vlastima.

Portparol predsednika Džavit Bećiri kaže da je odluka doneta u skladu sa Ustavom.

“Predsednik Sejdiu je informisao šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta da je doneo odluku da se mandat centralnih institucija, formiranih nakon izbora u novembru 2007. godine nastavi na osnovu Člana 161 Ustava Kosova i drugih pravnih akata”, rekao je Bećiri.

Član 161 Ustava o tranziciji institucija predviđa da se sva ovlašćenja institucija definisanih Ustavom prenesu na postojeće institucije kada Ustav stupi na snagu. Mandat institucija koje su formirane pre stupanja na snagu Ustava važiće sve dok isteka ili do novih izbora, navodi se u Članu.

Ustav Kosova je zasnovan na Sveobuhvatnom predlogu Martija Ahtisarija, u kojem je pak generalno navedeno da se najkasnije devet meseci od stupanja na snagu tog rešenja za status Kosova organizuju izbori na svim nivoima, što znači u ovoj godini. Odluku Sejdiua je podržala Međunarodna civilna kancelarija, koja nadgleda sprovođenje Ahtisarijevog plana, navodeći da je ona u skladu sa Planom i Ustavom.

Međutim, opozicija kaže da je došlo do povrede i Ustava i Ahtisarijevog plana. Alijansa za budućnost Kosova je ocenila da je odluka predsednika Fatmira Sejdiua, da se parlamentarni izbori ne održe tokom ove godine, neprihvatljiva.

Kako je rekao predsednik Alijanse Ramuš Haradnaj, ta stranka priprema tužbu protiv predsednika Kosova Ustavnom sudu Kosova, čim ta institucija postane operativna, a tužba bi trebalo da sadrži sve slučajeve u kojima on nije poštovao zakon.

“Alijansa za budućnost Kosova će uputiti protest Međunarodnoj upravljačkoj grupi zbog Fejtovog pogrešnog tumačenja Sveobuhvatnog predloga Martija Ahtisarija po pitanju održavanja parlamentarnih izbora”, rekao je Haradinaj, dodavši da će zatražiti parlamentarnu raspravu povodom te odluke predsednika i podrške Pitera Fejta.

Bez obzira na sada već zvaničnu odluku predsednika i podrške Međunarodne civilne kancelarije opozicija najavljuje da neće odustati od debate da se izbori moraju održati ove godine. Opozicione stranke kažu da se radi o jednostranoj odluci Sejdiua, te da su posle nezavisnosti izbori neophodni s obzirom da je stvorena nova politička realnost.

XS
SM
MD
LG