Dostupni linkovi

Izrael odbacio neke Hamasove uslove za primirje


Pojas Gaze, 16. januar 2009.
Pojas Gaze, 16. januar 2009.

Izrael je odbacio neke uslove koje je Hamas postavio za uspostavljanje primirja u Gazi, među kojima je i dužina primirja, kao i ko će kontrolisati granične prelaze, saopštili su danas izraelski i zapadni izvori. Dodali su da je viši izraelski odbrambeni zvaničnik Amos Gilad otputovao u Kairo kako bi egipatskim posrednicima preneo trenutni izraelski stav.

Izrael i palestinska ekstremistička grupa Hamas ne pregovaraju direktno.

Neimenovani izraelski i zapadni izvori rekli su za Rojters da je Izrael uložio prigovor na vremensko ograničavanje trajanja primirja. Hamas je predložio jednogodišnje primirje, koje bi moglo kasnije da bude produženo.

"Vremensko ograničenje trajanja primirja je greška. Uverili smo se da kada je prethodni prekid vatre istekao, to je nekima bio samo izgovor za eskalaciju nasilja. Ono što je potrebno je primirje neodređenog roka trajanja", rekao je jedan viši izraelski izvor.

Izrael je preduzeo ofanzivu na Gazu samo nedelju dana pošto je Hamas saopštio da neće obnoviti šestomesečno primirje, koje je i inače mnogo puta bilo narušavano. Jevrejska država je takođe objavila da je cilj njene ofanzive pokušaj sprečavanja Hamasa da nastavi sa raketnom paljbom na južni Izrael.

Izvori su naveli i da je Jerusalim tražio da Hamas prihvati povratak vlasti palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na granične prelaze Gaze. Hamas, koji je pobedio na parlamentarnim izborima 2006. godine, preuzeo je kontrolu nad Gazom u junu 2007. godine, pošto je proterao Abasov Fatah na Zapadnu teritoriju.

Hamas i diplomatski izvori saopštili su da je Hamas odbio egipatski predlog da Abasove bezbednosne snage budu stacionirane na graničnom prelazu Rafa, između Gaze i Egipta. Zapadni zvaničnici smatraju da bi Hamasovo odbijanje da Abasu daju kontrolu nad graničnim prelazima moglo da primora obe strane da razmotre raspoređivanje međunarodnih snaga.

Izraelci su generalno otvoreni za tu ideju, dok bi se Hamas, prema navodima diplomata, složio sa raspoređivanjem turskih posmatrača na granici. Jutros je bilo mirno u Gazi i, kako je saopštila izraelska vojska, prvi put za tri nedelje bez raketne paljbe.

Međutim, tokom noći Izraelci su gađali 40 meta u gradu Gazi. Tokom jučerašnjeg izrealeskog bombardovanja poginuo je i jedan od lidera Hamasa, ministar unutrašnjih poslova u Hamasovoj vladi u Gazi, Said Sejam. U istom napadu, pored njega je ubijeno još osmoro ljudi.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG