Dostupni linkovi

Ekonomska kriza: vrijeme je za nepopularne poteze


Ekonomska kriza još nije na velika vrata ušla u Hrvatsku, ali svi se pitaju - koliko će biti duboka i kako iz nje izići? Na okruglom stolu o financijskim učincima krize upozoreno je među ostalim da je vrijeme da političari smognu snage i za nepopularne poteze.

Hrvatska bi i bez međunarodne krize bila u krizi jer se nacionalna elita još nije dogovorila oko pozicije i uloge Hrvatske u globalnoj ekonomiji, upozorio je Miroslav Dragičević iz konzultantske kuće Horwath HTL. Kriza neće biti pogubna po Hrvatsku, pa ovo vrijeme treba iskoristiti za dogovor - kamo i kako dalje?

"Za nas je ključni problem u ovom vremenu odrediti da vidimo gdje su ti potencijalni drajveri rasta i gdje mi možemo, kao nacija, kao zemlja, otvoriti prostor za novi rast."

On sugerira da se Hrvatska vrati svojim izvornim atrakcijama - poljoprivredi i turizmu, uz puštanje da par sto tisuća stranaca kupi nekretnine u Hrvatskoj i time "upumpa" nekoliko desetaka milijardi eura. Komentirajući hipotetsku mogućnost da se krizom uzrokovani socijalni nemiri, poput onih u Bugarskoj ili Litvi dese i u Hrvatskoj, on je kazao da to nimalo nije vjerojatno - izuzetno veliki broj hrvatskih građana zaštićen je u temeljnim slobodama, od posjedovanja vlastitog stana pa nadalje, siva ekonomija je još uvijek snažna, a snažan je i osjećaj solidarnosti i uzajamnog pomaganja.

Predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke, Josip Protega, očekuje da će zbog višegodišnjih upornih napora guvernera Hrvatske narodne banke, Željka Rohatinskog, štete od krize u Hrvatskoj biti manje nego štete koje su već nastale u nekim drugim zemljama:

„Ali ipak nakon tih četiri – pet godina velike borbe protiv rasta vanjskog duga, sada se vidi zašto je to bilo opravdano i danas u rukama Narodne banke imamo jedan instrument i mogućnosti, praktično oružje borbe protiv te krize koje je ozbiljne i puno veće nego što imaju druge zemlje u okruženju i sigurni smo da možemo preživjeti ovu godinu oslanjajući se na domaće snage i na domaće rezerve."

I financijski konzultant, Milan Račić, ističe veliku važnost čvrste pozicije guvernera Rohatinskog:

"Sada se pokazalo da smo vrlo pametni. To je vodstvo, to nam fali - u politici, na globalnoj, nacionalnoj razini."

Račić je povratnik iz Kanade, pa se još pomalo čudi nekim stvarima na koje su drugi hrvatski građani već oguglali:

"Mi smo jedini u svijetu dali stotinama tisuća ljudi povišicu. Razumijem ih - bit će skoro izbori. Ali prvo trebamo vodstvo u ekonomskoj krizi. Vodstvo znači praviti jako teške poteze, nepopularne poteze."

Osim snažnih i očito uspješnih mjera Hrvatske narodne banke, nitko drugi u Hrvatskoj ništa ne radi na pripremi za krizu i njeno prevladavanje, upozorila je i novinarka Hrvatske televizije Anja Šeparović:

"Netko je rekao da se gospodarska kriza preljeva u političku, a ja bih rekla da se politička kriza preljeva u gospodarsku jer nema tih aktera koji rješavaju situaciju. Bliže nam se lokalni izbori. Bojim se da će ti lokalni izbori sada pokupiti jedan veliki dio koncentracije naše političke moći, koji će oduzeti zapravo prostor za ove velike gospodarske misli."

I neki drugi sudionici današnjeg skupa sugerirali su da se možda odgodi lokalne izbore zakazane za proljeće, iako su svjesni da političke elite na to neće pristati.

Dodajmo samo da je na skupu citirana i stara mudrost da u vrijeme krize najbolje idu ženski ruževi i jeftini alkohol. U Hrvatskoj se kozmetika prodaje sve bolje, a "Badel" je izvijestio da mu je prodaja pelinkovca i Badel prima brandyja, popularnog "mirogojčeka", porasla i više nego što je uobičajeno za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.
XS
SM
MD
LG