Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rizici i prednosti "balkanske Šengen liste"


Na najavu stvaranja takozvane balkanske Šengen liste između Albanije i Kosova, a koja će biti ponuđena i Crnoj Gori i Makedoniji još nema komentara zvanične Podgorice jer još nijesu dobili zvaničnu ponudu. Sa druge strane, postavlja se i pitanje koliko je takav plan realan, a potencijalno i opasan uzimajući u obzir mogućnost nesmetanog tranzita organizovanog kriminala u regionu.

Prijedlog o stvaranju balkanske Šengen liste još nije stigao zvaničnoj Podgorici i zbog toga nam je ministar Unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović rekao da ga ne može komentarisati, budući da ne zna što on podrazumijeva, jer Crna Gora već ima bezvizni režim sa zemljama regiona i Evropske unije. Sve što Kalamperović zna o tome je ono što je jutros objavljeno u medijima, a to je nedovoljno.

"Vijesti" su navele da zvaničnici Albanije i Kosova najavljuju stvaranje „balkanske Šengen liste“, odnosno bezviznog režima za te dvije države, Crnu Goru i Makedoniju. Vlasti u Prištini i Tirani će bezvizni sporazum potpisati najkasnije za dva mjeseca, a planiraju da zvaničan zahtjev za priključenje toj inicijativi upute i vlastima u Podgorici i Skoplju. Prema albanskim medijima ideja je stvaranje zone koja dozvoljava slobodno kretanje preko granice Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i već se razmatra u regionu, mada inicijatori, Priština i Tirana za sada nijesu saopštili detalje ideje, osim da će smanjiti birokratsku proceduru i da će biti urađena po ugledu na zemlje Benleluksa.

Samo je, zbog mogućih političkih konotacija, albanski predsjednik Bamir Topi negirao mogućnost stvaranja unije između Kosova i Albanije. Ostaje međutim nejasno što je konkretan plan Prištine i Tirane kada se ima u vidu da sada državljani tih zemalja u svaku od četiri potencijalne članice balkanskog Šengena putuju bez viza, samo sa pasošem. Upravo na tome potencira profesor na Fakultetu za bezbijednost u Beogradu, Zoran Dragišić koji smatra da je ideja problematična sa bezbijednosnog aspekta jer smanjuje mogućnost kontrole dobro uvezanih kriminalnih grupa u regionu što je najveći balkanski problem danas:

"Nekakva dodatna liberalizacija graničnog režima u prostoru jugoistične Evrope bi se mogao loše odraziti s obzirom na prekogranični kriminal, koji predstavlja svakako najveći bezbednosni izazov u regionu. Mislim da naravno vize ne treba da postoje, građani treba slobodno da putuju, ali sama kontrola mora biti značajno povećana i značajno pojačana s obzirom na to da se kriminalci u regionu osećaju svugdje kao kod kuće, bez ikakvih problema prelaze granice. Te kriminalne organizacije su regionalnog karaktera, njihovi pripadnici su praktično iz svih država regiona. To se uvek pokaže kada se dogodi nekakvo spektakularno ubistvo ili nečije hapšenje, uvek se vidi da su u ceo taj proces umešani kriminalci iz svih država regiona."

Ideja o bezviznom režimu, kako prenose mediji, na Kosovu i Albaniji može poslužiti kao odskočna daska za članstvo u Evropskoj uniji za svaku od zemalja koje se usaglase sa tim prijedlogom. Sa druge strane, bezbjednosni analitičar Zoran Dragišić uvjeren je da upravo zbog ključnog problema jugoistočne Evrope, dobro organizovanog regionalnog kriminala, ta ideja neće dobiti podršku Evropske unije:

"Nisam siguran da postoji spremnost da se u jugoistočnoj Evropi ukinu granice na onaj način kako su ukinute u zemljama Šengenskog sporazuma. Niti verujem da bi se u Evropskoj uniji sa odobravanjem gledalo na taj projekat, upravo zbog toga što postoje ogromni problemi sa organizovanim kriminalom u regionu jugoistoka Evrope a što je po procenama mnogih bezbednosnih analitičara iz zemalja Evropske unije najveći bezbednosni problem."

Za razliku od Crne Gore, Makedonija je izgleda već dobila prijedlog jer ga razmatra.

"Ideja o bezviznom režimu lijepo zvuči, to je privlačno, ali budući da je upravo predložena još nijesmo uspjeli dobro da je sagledamo", rekao je potpredsjednik makedonske Vlade Zoran Petrov, medijima u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG