Dostupni linkovi

Rusija optužuje Ukrajinu da blokira isporuku gasa Evropi.


Potpredsednik ruske državne kompancije Gasprom Aleksander Medvedev rekao je da je urakjinski gasovod ne prosleđuje gas do Evrope nakon što je Rusija jutros obnovila isporuku ovog energenta. On tvrdi da Ukrajina uprkos jučerašnjem dogovoru i jutrošnjme upumpavanju ruskog gasa, blokira njegovu isporuku. U Kijevu za sada nema komentara ove informacije.

Prethodno je Evropska komisija je danas pozdravila obnavljanje isporuka ruskog gasa preko Ukrajine, dodajući da njeni posmatrači, koji su raspoređeni na zahtev Moskve, to "potvrđuju na terenu".

Glavni dispečer Gasproma naložio je jutros transport 76,6 miliona kubnih metara dnevno na teritoriju Ukrajine kako bi se tim energentom najpre snabdeli potrošači balkanskog regiona, Moldavije i Turske.

Ukrajinska kompanija Naftogas je saopštila da je za transport gasa od istočne do zapadne granice Ukrajine potrebno 36 sati. Potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev juče je, međutim, rekao da "konkretno vreme kada gas iz Rusije može da stigne do evropskih potrošača zavisi ne samo od Gasproma već i od stanja transportnog sistema Ukrajine", odnosno da li se u cevima nalazi neophodan tehnički gas.

Gasprom je u sredu, 7. januara, obustavio isporuke gasa za evropske kupce preko Ukrajine uz obrazloženje da Ukrajinci "kradu gas".

Obnovljanje isporuka gasa postalo je moguće nakon što su juče zvaničnici Evropske komisije, Rusije i Ukrajine potpisali u Briselu

sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

XS
SM
MD
LG