Dostupni linkovi

Lajčak: BiH stalno vode nesposobni i sebični političari.


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak oštro je u utorak kritikovao političare zbog lošeg stanja u zemlji, ali je kritiku uputio i građanima, rekavši kako oni na izborima već godinama uporno glasuju za one koji uvek iznevere njihova očekivanja.

"Četrnaest godina nakon rata birate nespremne, nesposobne i sebične političare koji nisu u stanju da sednu i dogovore se u interesu države, a onda očekujete da će Visoki predstavnik čarobnim štapićem presuditi u korist jednih ili drugih", poručio je Lajčak bosanskohercegovačkoj javnosti u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Slovački diplomata je rekao da je izložen neprestanom pritisku da smeni nekog političara ili nametne neku odluku.

Podsetio je i na to da je tokom dosadašnjeg postojanja Ureda Visokog predstavnika (OHR) na temelju ovlašćenja za intervenciju smenjeno 300 osoba i nametnuto 900 različitih odluka, a da se stanje u BiH ipak nije radikalno promijenilo.

On je istakao da je za BiH 2008. godina bila poražavajuća po svemu jer, otkako je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, nije učinjeno ništa.

"Nastavi li se ovakvka stagnacija, postoji realna opasnost da potkraj 2009. godine BiH bude jedina zemlja u regiji koja nije ostvarila nikakav napredak... Ja to ne mogu i neću dopustiti", zaključio je Lajčak.

XS
SM
MD
LG