Dostupni linkovi

Fridom Haus ukazuje na nazadovanje slobode u svetu.


Američka nevladina organizacija Fridom Haus (Freedom House), koja prati ostvarivanje političkih prava i građanskih sloboda u više od 200 zemalja i autonomnih teritorija u svetu, objavila je godišnji izvještaj u kojem ukazuje na "nazadovanje i stagnaciju slobode u svetu".

Ukupno, u 34 zemlje je zabieženo opadanje sloboda, a u 14 napredovanje.

Od 42 zemlje sveta koje su svrstane u "neslobodne", najgore je stanje u Severnoj Koreji, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Libiji, Sudanu, Mijanmaru, Ekvatorijalnoj Gvineji i Somaliji, te na teritorijima - Tibetu i Čečeniji.

Kritična područja u izveštaju Fridom Hausa su zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, osim tri balticke države, gde se već duže vreme sužavaju slobode, te supsaharska Afrika, gde je 12 zemalja iskusilo nazadovanje u 2008.

"Demokratija u središnjoj i istocnoj Evropi ostaje snažna, uprkos nazadovanja u Bugarskoj i Makedoniji", ističe se u izveštaju.

Hrvatska je ponovo uvrštena među "slobodne" zemlje, s ocenom 2,0 u obe kategorije - za dostignuta politička prava i za poštovanje gradanskih sloboda.

Bosna i Hercegovina (4,0-3,0), Makedonija (3,0-3,0) i Crna Gora (3,0-3,0) su u kategoriji "delimično slobodne", dok su Srbija (3,0-2,0) i Slovenija (1,0-1,0) "slobodne".

Kosovo se, između ostalog, kritikuje zbog nepoštovanja ljudskih prava pripadnika manjina, loše bezbednosne situacije i korupcije.

Najizrazitiji negativni trendovi 2008. zabeleženi su u Gruziji i Rusiji, pre svega zbog njihovog avgustovskog rata zbog Južne Osetije. Kina je kritikovana zbog pojačane represije, uprkos obećanjima da će se ljudska prava više poštovati za vreme i nakon Olimpijskih igara.

Zemlje zapadne Evrope i Severne Amerike i ove su godine dobile najviše ocene za razvoj i poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. Finska je na čelu liste od 193 zemlje.

XS
SM
MD
LG