Dostupni linkovi

Rusija obnovila isporuke gasa preko Ukrajine


EU eksperti nadgledaju gas u Ukrajini, 12. januar 2009.
EU eksperti nadgledaju gas u Ukrajini, 12. januar 2009.

Rusija je jutros oko 8.15 po srednjeevrospkom vremenu obnovila isporuke gasa evropskim potrošačima preko teritorije Ukrajine. Glavni dispečer Gasproma naložio je transport 76,6 miliona kubnih metara dnevno na teritoriju Ukrajine kako bi se tim energentom najpre snabdeli potrošači balkanskog regiona, Moldavije i Turske.

Gasprom je saopštio da je snabdevanje Balkana prioritet, tako da probna isporuka počinje kroz stanicu Sudža u Rusiji, preko stanice Orlovka u Ukrajini.

Naftogas Ukrajine je jutros dobio od Gasproma zahtev za otpočinjanje transporta 76 miliona kubnih metara gasa dnevno, u 8.00 po srednjeevrospkom vremenu, saopštili su izvori u ukrajinskoj vladi.

Ukrajinska kompanija je saopštila da je za transport gasa od istočne do zapadne granice Ukrajine potrebno 36 sati.

Potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev juče je, međutim, rekao da "konkretno vreme kada gas iz Rusije može da stigne do evropskih potrošača zavisi ne samo od Gasproma već i od stanja transportnog sistema Ukrajine", odnosno da li se u cevima nalazi neophodan tehnički gas. Agenciji Itar-Tas rečeno je u Naftogasu Ukrajine da je u ukrajinskom gasovodu posle obustave tranzita ostalo oko milijardu kubnih metara gasa.

"Cevi nisu prazne, gas u njima postoji kako zahtevaju tehnološke norme", rekli su u kompaniji. Gasprom je u sredu, 7. januara, obustavio isporuke gasa za evropske kupce preko Ukrajine uz obrazloženje da Ukrajinci "kradu gas", a dan ranije obustavljena je isporuka balkanskim zemljama.

Obnovljanje isporuka gasa postalo je moguće nakon što je potpisan sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine. Potpisali su ga u ponedeljak u Briselu zvaničnici Evropske komisije, Rusije i Ukrajine.

Rusija je uslovila obnovu isporuka i razmeštanjem međunarodnih posmatrača na gasnim stanicama koje su navedene tim sporazumom.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG