Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNMIK da razjasni svoj mandat


Hajredin Kući

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući zatražio je od UNMIK-a da razjasni svoju ulogu u najavljenim tehničkim razgovorima između Prištine i Beograda, navodeći da mandat misije UN ističe. Iz UNMIK-a kažu da će razgovora biti ali drugih detalja za sada nema.

Vlada Kosova smatra da uloga UNMIK-a u eventualnim razgovorima između Prištine i Beograda nije neophodna, pošto ta administracija privodi kraju svoj mandat na Kosovu, i nije funkcionalna jer je ovlašćnjena prebacila na misiju Euleks.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući kaže da za buduće procese na Kosovu uloga UNMIK-a nije potrebna.

“UNMIK je na kraju svog mandata i nove aktivnosti te misije nisu neophodne”, rekao je Kući.

Poslednji indirektni razgovori između Prištine i Beograda kojima je posredovao šef UNMIK-a Lamberto Zanijer i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Endrju Lendli završeni su planom od šest tačaka. Plan je označen kao dogovor između Beograda i UN, koji je Priština odbacila.

UNMIK veruje da dijalog treba da olakša odnose između Kosova i Srbije. Portparol misije UN Aleksandar Ivanko podseća da je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun podržao razgovore između dve strane.

“Naš status je neutralan i u svim razgovorima neće biti sporazuma bez konsultovanja jedne i druge strane”, rekao je Ivanko.

Prema ranijim izjavama predstavnika UNMIK-a još uvek se ne zna kada će i u kojoj formi biti održani tehnički razgovori Beograda i Prištine o sprovođenju plana UN od šest tačaka, iako ima nagoveštaja da bi ti razgovori mogli početi krajem januara ili počektom februara. Iz UNMIK-a kažu da bi u razgovorima trebalo da učestvuju stručnjaci sa obe strane uz prisustvo međunarodnih zvaničnika.

Predstavnici ministarstva za Kosovo Vlade Srbije su izrazili očekivanja da će se pokrenuti tehnički razgovori o pitanjima koja se odnose na policiju, pravosuđe, carinu, saobraćaj, telekomunikacije, zastitu kulturnih i verskih objekata.

Hajredin Kući je istakao da institucije nisu upoznate sa planovina za pokretanje dijaloga i izrazio uverenje da će predsednik Kosova zatražiti od Zanijera da razjasni ulogu UNMIK-a u najavljenim razgovorima.

Na osnovu dokumenta Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a ta administracija ima mandat da pokrene i realizuje dijalog između Prištine i Beograda o pitanjima iz oblasti policije, sudstva i carine, što kosovska strana vidi kao narušavanje suvereniteta Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG