Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zbog deficita oslobađanje lakših prestupnika?


Guverneri i poslanici parlamenta saveznih država širom SAD usled budžetske krize razmatraju da iz zatvora puste desetine hiljada prestupnika. Drugima koji su već na uslovnoj slobodi, bio bi ukinut nadzor da bi se smanjili troškovi popravnih mera.

Incijative koje su u procesu ili koje su predložene mogle bi doneti jednu od najvećih promena u popravnoj politici i reforme koje nisu mogle dobiti političku podršku u prethodnoj deceniji obeležnoj oštrim zalaganjem za borbu protiv kriminala.

"Mnogi političari kojima to ranije nije politički odgovaralo, sada to mogu da urade pod maskom fiskalne odgovornosti - da sprovedu dobitne programe i mere, uštede novac i poboljšaju popravnu politiku", rekao je Mark Mauer, izvršni direktor američke organizacije "Sentensing prodžekt" (Sentencing Project,http://www.sentencingproject.org/) koja se bavi alternativama kaznene politike.

U Kaliforniji, čiji je očekivani budžetski deficit 42 milijarde dolara, a zatvori su prenatrpani, guverner Arnold Švarcenegr želi da ukine uslovnu slobodu prestupnika koji nisu optuženi za nasilne ili seksualne zločine, i da oslobodi određeni broj zatvorenika što bi u narednih 18 meseci moglo da smanji broj zatvorenika za 15.000.

Slične mere se razmatraju i u Kentakiju, Virdžiniji, Mičigenu i Floridi.

Čak i pre finansijskog sloma, u mnogima američkim saveznim država razmatrane su mere za smanjenje troškova popravnih mera.

Prema projekcijama Projekta za javnu bezbednost Pju centra (The Pew Center's Public Safety Performance Project,http://www.pewcenteronthestates.org), u državnim i federalnim zatvorima u SAD broj zatvorenika će do 2011. godine porasti za 190.000 - na 1,7 miliona i koštati državu 27,5 milijardi dolara.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG