Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i EU potpisale sporazum o posmatračkoj misiji


Vladimir Putin (desno) i Mirek Topolanek (levo), 10.januar 2009.

Rusija i Evropska unija potpisale su protokol o kontrolnoj misiji posmatrača nad tranzitom ruskog gasa kroz Ukrajinu, i obe strane se nadaju da će ga danas potpisati i Ukrajina, izjavio je premijer Rusije Vladimir Putin nakon susreta sa češkim kolegom Mirekom Topolanekom.

Ako se to dogodi, ruski gas bi trebalo, prema najavama Gasproma, da odmah krene prema Evropi kroz teritoriju Ukrajine.

Putin je kazao da su s ruske strane, taj dokument potpisali potpredsednik vlade Igor Sečin i šef Gasproma Aleksej Miler, dok ga je sa strane Češke, koja predsedava EU, potpisao ministar insutrije i trgovine Martin Ržiman.

Putin i češki premijer su izrazili nadu da će večeras u Kijevu Ukrajina potpisati taj dokument što će omogućiti ponovnu isporuku gasa evropskim potršačima.

"Pošto je Topolanek doneo iz Kijeva taj dokument, s kojim smo se skoro u potpunosti složili, polazim od toga da će taj sporazum danas biti potpisan i ne vidim osnova za nepotpisvanje tog papira",
rekao je Putin.

On je precizirao da je s češkim premijerom usaglasio parametre kontrolnog mehanizma i podsetio da je inicijativa o njegovom stvaranju potekla od nemačke kancelarke Angele Merkel, kao i da ga je podržala Evropska komisija.

"Mi smo se s tim predlogom složili', rekao je Putin.

Putin je kazao da je reč o organizaciji kontrole na svim tačkama transportnog sistema gasa Ukrajine i odgovarajućih na teritoriji Rusije, na granici između Ukrajine i evropskih država i na teritoriji evropskih država koje se graniče s Ukrajinom.

Putin je rekao da mu je šef Evropske komisije Žoze Manuelo Barozo juče preneo da je s predsednikom Ukrajine Viktorom Juščenkom usaglasio sastav komisije. U komisiji će biti predstavnici Naftogasa Ukrajine, eksperti evropskih država, predstavnici ministarstava trgovine Rusije i Ukrajine, predstavnici Evropske komisije, kupci ruskog gasa, predstavnici-eksperti međunarodnih posmatračkih organizacija i, na predlog češke, eksperti norveškog gasnog koncerna, naveo je ruski premijer.

Topolanek, koji večeras ponovo putuje u Kijev, takođe je izrazio nadu da će Ukrajina danas potpisati dokument koji definiše kontrolu tranzita. On je, međutim, naveo da bi dokument trebalo da potpiše i komesar EU za energetiku Andreas Pibelgas.

Rusija je optužujući Ukrajinu za krađu evropskog gasa, za obnavljanje isporuka postavila uslov da Ukrajina potpiše dokument o mnogostranoj komisiji koja će kontrolisati tranzit, a u kojoj će biti i predstavnici Rusije.

Predstavnici Gasproma najavili su da će nakon potpisivanja tog dokumenta i razmeštanja posmatrača, ruski gas odmah krenuti u Evropu.

Pres služba vlade u Kijevu saopštila je da će češki premijer večeras ponovo doputovati u Kijev na pregovore o gasnoj krizi s premijerkom Julijom Timošenko koja je sinoć prihvatila i boravak ruskih posmatrača na teritoriji Ukrajine.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG