Dostupni linkovi

Topi: Na Kosovu svakog dana sve sigurnije


Bamir Topi
Bamir Topi

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je u petak u Prištini da je bezbednost na Kosovu svakog dana sve bolja, da nema šanse da dođe do širenja incidenata, za koje je rekao da su izolovani i istakao da oni koji su ostali toci starog mentaliteta neće uspeti da budu deo evroatlanskih integracija.

„Kosovo je zemlja koja svakog dana povećava bezbednost, slučajevi incidenata su svakog dana sve izolovaniji i nemaju šansu da se šire. Sada se radi o evropskoj, euroatlantskoj filozofiji i svi oni koji su ostali taoci starih mentaliteta biće neuspešni u ovoj misiji."


Na konferenciji za novinare na kraju dvodnevne posete Kosovu albanski predsednik je zahvalio narodu i predstavnicima institucija Kosova na toplom i bratskom prijemu.


Topi je ocenio da se Kosovo promenilo i da sigurno ide napred kao i da će njegova poseta uticati na osetno intenziviranje odnosa između Albanije i Kosova u, kako je rekao, „novoj geopolitčkoj stvarnosti na Balkanu".


"Imao sam prilike da čujem visoko poštovanje međuanrodnih predstavnika za odmerenost, veoma civilno i prozapadno ponašanje kosovskih lidera, da upravljaju nezavisnošću", rekao je albanski predsednik.


On je rekao da je Kosovo 1999. godine oslobođeno, da je 2008. godine dobilo pravo da bude slobodno i suvereno na osnovu politike multinacionalnosti, gde se vodi moderna politika, i prema njegovim ocenama, ni jednom se nije vodila provokativna politika koja pripada prošlosti.


"Ja vidim promenjeno Kosovo. Ja ovde dolazim nakon godinu dana i vidim da mnoge stvari idu izuzetno dobro i da ima velikih promena, tako da se stvari sada ne mogu upoređivati", rekao je predsednik Topi.


Ocenio je da je kosovska diplomatija mlada i da ne treba stvarati apatiju optužbama da nije imala dovoljno uspeha na planu lobiranja za nezavisnost zemlje.


Ponovio je juče izrečenu ocenu da će institucije Albanije snažno lobirati da Kosovo prizna što veći broj zemalja.

Ističući da je Kosovo na dobrom putu na obezbeđivanju i zaštiti prava manjina, Topi je od Srbije zatražio da obezbedi zaštitu Albanaca u Preševskoj dolini.


Tokom dvodnevne posete Kosovu albanski se predsednik susreo sa najvišim predstavnicima Kosova, govorio pred poslanicima Skupštine, susreo se sa komandantom KFOR-a, predstavnicima opozicionih političkih partija, sem Alijanse za budućnost Kosova, sa kojim se zbog protokolarnih problema nije susreo.


Razgovarao je sa predstavnicima manjina, sa politčkim predstavnicima kosovskih Srba je imao poseban susret.


Tokom današnjeg dana Topi je posetio Skupštinu opštine Priština, Muzej Kosova i Akademiju nauka i umetnosti Kosova.

U Uroševcu je proglašen za počasnog građanina i prisustvovao je razgovoru između predstavnika biznisa sa Kosova i Albanije, kada je potpisan Sporazum o saradnji između predstavnika Privrednih komora Kosova, Tirane i Severozapadne Makedonije.

XS
SM
MD
LG