Dostupni linkovi

Topi: Da Zapadni Balkan ne bude arena etničkih ratova


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu (desno) i predsednik Albanije Bamir Topi (levo) na konferenciji za novinare u Prištini, 08. januar 2009.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu (desno) i predsednik Albanije Bamir Topi (levo) na konferenciji za novinare u Prištini, 08. januar 2009.

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je u četvrtak u Prištini da treba da se učini sve da Zapadni Balkan ne bude arena etničkih ratova, da bude region evroatlantskih integracija i zajedničke evropske budućnosti.

Posle susreta sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i razgovora između delegacija dve zemlje, albanski predsednik je izjavio da su potvrdili saradnju i založili se za njeno dalje produbljivanje.

„U trenutku kada Kosovo nastavlja da konsoliduje demokratske institucije mlade države njeni lideri su pokazali da Kosovo ima državotvorne kapacitete i da će nova država biti dostojan partner za integracije u EU i NATO“, rekao je Topi obraćajući se novinarima.

On je ocenio da incidenti na severu Kosova imaju ultanacionalističku pozadinu.

„Jasno je odakle to dolazi. Treba nastaviti istragu i u takvim situacijama je veoma značajno da se izvrši analiza odakle sve to dolazi“, rekao je albanski predsednik i pohvalio je stavove i ponašanje institucija Kosova i Albanaca.

„Albanija će biti deo onih koji će denoncirati ovakva negativna ponašanja i dela koja imaju pozadinu u ultranacionalističkim srpskim krugovima.“

Predsednik Topi se založio za poštovanje prava i sloboda manjina, uključujući i prava manjina u Preševskoj dolini.

„Srbija treba da poštuje standarde bezbednosti i prava manjina uključujući i one u Preševskoj dolini“, rekao je Topi i dodao da isto tako treba da se ponašaju i „Albanija, Kosovo i druge zemlje“.


„Poštovanje prava manjina na Kosovu je pitanje koje pripada svima. Ta prava treba da se poštuju i u Albaniji, Kosovu, Preševu i svugde u skladu sa evropskim standardima.“

Albanski predsednik je ocenio da će 2009. godina biti „godina geografije priznanja Kosova. Nezavisnost Kosova je nepovratna“.

Predsednici Topi i Sejdiu su najavili da će u narednih nekoliko meseci biti potpisana sporazum o slobodnom kretanju između dve zemlje.

„Taj sporazum može biti jedan mini šengen za Jugozapadnu Evropu“, rekao je predsednik Sejdiu ističući da će se zalagati da deo tog sporazuma budu i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Tokom poslepodneva predsednik Albanije je imao susrete sa komandantom Kfora Emilijom Gajem liderima političkih partija koje su u opoziciji u Skupštini Kosova, predstavnicima nacionalnih manjina, dok će se posebno susresti sa predstavnicima srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG