Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Održan protestni skup zbog rata u Palestini


Sarajevo: Sa protesta protiv rata u Palestini, 08. januar 2009.

Predstavnici Udruženja žrtava rata u BiH održali su mirni protestni skup zbog rata u Palestini. Nekoliko stotina ljudi okupilo se simbolično u pet minuta do 12h pred ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu kako bi zatražili prekid ratnih sukoba u pojasu Gaze i upozorili na neprihvatljivo ubijanje palestinskih civila.

Srebreničanka Hafiza Mujkanović saosjeća se sa majkama Palestine. Nada se da će se krvoproliće u Gazi zaustaviti, te da se njima neće desiti nova Srebrenica:

„Majka sam koja je izgubila sinove i muža, braću i tako sam ostala sama. Dajem podršku ovim majkama da one ne ostanu same. Velike sile molimo da zaustave ovo i da ne bude genocid kao što je bio genocid kod nas, u Srebrenici. Oni to mogu uraditi, ako hoće.“

Poruka srebreničkih majki trebala bi stići u Palestinu, da majke u Gazi znaju da nisu same, kaže predsjednica udruženja Pokreta “ Majke enklave Srebrenice i Žepe” Munira Subašić:

Sa protesta u Sarajevu protiv rata u Gazi, 08. januar 2009.
„Iako je toliko daleko, ipak su oni u našim srcima i mi na njih mislimo. Vjerujte da svaka minuta i svaka sekunda koju ja provodim ovih dana vraća me uvijek u 95. godinu. Ipak, izgubiti dijete, to je nešto najteže što čovjek može doživjeti.“

Protesti su održani ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu zbog toga što jedino Amerika može da riješi konflikt u Gazi, smatra predsjednik Saveza logoraša BiH, Murat Tahirović:

„Amerika može da spriječi ovaj zločin koji se dešava. Na neki način, putem američke ambasade u BiH mi želimo uputiti poruku Bijeloj kući da konačno reaguje i da spriječi krvoproliće koje je uzelo maha.“

Na protestima se nije okupio veliki broj ljudi, zbog čega Sabrija Zimić iz Udruženje roditelje poginule djece Sarajeva 92.- 95. nije zadovoljna:

„Žalosno je što je došao ovako mali broj stanovnika grada Sarajeva, a pogotovo kad se zna kako je Sarajevo stradalo u toku agresije. Ovdje su uglavnom došli oni kojima je neko stradao u toku proteklog rata. Mi najbolje znamo i suosjećamo sa onim šta doživljava narod Palestine. Stradanja djece u Gazi pogotovo teško pada nama roditeljima, čija su djeca ubijena.“

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG