Dostupni linkovi

Izrael pojačao napade na jug pojasa Gaze


Zgrade uništene u vazdušnom napadu na grad Rafa u pojasu Gaze, 07. januar 2009.
Zgrade uništene u vazdušnom napadu na grad Rafa u pojasu Gaze, 07. januar 2009.

Izrael je noćas intenzivirao napade na jug pojasa Gaze, dolaskom desetina tenkova sa izraelske teritorije i vazdušnim napadima na grad Rafu, nedaleko od granice sa Egiptom, rekli su očevici kao i da su desetine izraelskih tenkova, podržanih helikopterima, ušle oko jedan sat po lokalnom vremenu (23 sata po srednjeevropskom) na jug pojasa Gaze preko prelaza Kisufim i krenuli ka gradu Kan Junes.

Istovremeno, izraelski avioni izvršili su dva napada na ciljeve u gradu Rafa, na jednu kuću i na mesto gde se pretpostavlja da se nalazi tunel, nedaleko od egipatske granice, za krijumčarenje oružja, navode isti izvori.

Nema informacija o žrtvama u Rafi.

Rajsova izvršila pritisak na Izrael da razmotri inicijativu


Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je sinoć da je izvršila pritisak na Izrael da ozbiljno razmotri egipatski plan za uspostavljanje primirja u pojasu Gaze.

Rajsova je telefonom razgovarala sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i šeficom diplomatije Cipi Livni. Ona je rekla da je sa njima imala detaljne razgovore o situaciji na terenu u regionu pojasa Gaze kao i o egipatskoj inicijativi.

"Podržavamo tu inicijativu. Imala sam detaljne diskusije sa svojim arapskim kolegama ali i sa Izraelcima o važnosti sprovođenja te inicijative"
, rekla je Kondoliza Rajs.

Plan koji je predstavio predsednik Egipta Hosni Mubarak predviđa okončanje 12-dnevne ofanzive koju je Izrael preduzeo protiv palestinskog radikalnog pokreta Hamas.

Izraelski zvaničnici rekli su da su prihvatili "principe" predloga, ali da treba raditi na detaljima. Rajsova je rekla da je sa izraelskim rukovodstvom razgovarala o potrebi za pauzi u sukobima, koja je danas sprovedena zbog dopremanja humanitarne pomoći. Ona je dodala da trakve pauze u sukobima moraju da budu stalne.

Rekla je pokušala da uveri arapske predstavnike u Ujedinjenim nacijama da ne treba da nastave da traže usvajanje nacrta rezolucije koji je sačinila Libija, koju SAD i još neke zemlje ocenjuju antiizraelskom.

Izrael uzvratio na raketni napad sa libanske teritorije

I dok se nastavljaju sukobi u pojasu Gaze, više raketa ispaljeno je jutros sa libanske teritorije na sever Izraela, a u napadu je povređeno nekoliko osoba, javile su agencije, dodajući da je izraelska vojska odmah odgovorila na napad.

Četiri rakete tipa kaćuša ispaljene su na oblast zapadno od Galileje, u zoni grada Naharije i naselja Kabri, rekli su vojni izvori. Prema prvim bolničkim podacima, pet osoba je ranjeno.

"Pucali smo direktno na mesto odakle su iz Libana ispaljene rakete", rekao je portparol izraelske vojske.

Prema nezvaničnim izvorima, vojska je ispalila pet raketa na libansku teritoriju U izraelskoj vojsci međutim, ocenjuju da se po svemu sudeći radi o "izolovanom napadu" neke palestinske oružane grupe kao odgovor na izraelsku ofanzivu na pojas Gaze.

Šef libanskog Hezbolaha Hasan Nasrala izjavio je juče da je spreman za novi rat sa Izraelom, zapretivši izraelskim vlastima mnogo gorim sukobima nego u leto 2006. ako izraelska vojska otvori novi front paralelno sa onim u pojasu Gaze.

"Sve mogućnosti su realne i otvorene", rekao je Nasrala u govoru koji je emitovan na velikom video-bimu pred više desetina hiljada okupljenih pristalica Hezbolaha u predgrađu Bejruta.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG