Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Međusobne optužbe Albanaca i Srba u periodu napetosti


Ljuljzim Peci

Poznavalac političkih i bezbednosnih prilika na Kosovu Ljuljzim Peci izjavio je da nedavni incidenti na severu Mitrovice odgovaraju Srbiji i njenim ‘planovima o podeli Kosova’. I dok analitičari kažu da su incidentima izazvane kosovske i međunarodne vlasti, Euleks najavljuje da će i dalje brinuti o sigurnosti u Mitrovici.

Beograd je odgovoran za destabilizaciju stanja na severu Mitrovice, ocenjuju poznavaoci prilika u Prištini. Veruje se da najnoviji incidenti mogu da dovedu do esklacije situacije ukoliko se ne deluje preventivno i napravi strategija za rešavanje problema u tom delu Kosova.

Politički analiticar Ljuljzim Peci smatra da Beograd ima planove o podeli Kosova.

Srbija teži da putem takve strategije od severnog dela napravi zonu sa specijalnim statusom, a da krajnji cilj bude podela Kosova...
“Srbija je deklarativno prihvatila Euleks ali je više bila zainteresovana da tu misiju diksredituje, što znači da diskredituje i kosovske vlasti. Sa druge strane, Srbija teži da putem takve strategije od severnog dela napravi zonu sa specijalnim statusom, a da krajnji cilj bude podela Kosova”, smatra Peci.

Međunarodne i kosovske policijske snage najavile su da će u Mitrovici držati situaciju pod kontrolom. Predstavnici Euleksa ne veruju da je njihova misija u opasnosti zbog nedavnog nasilja, te ističu da su spremni da deluju na celoj teritoriji Kosova.

Euleks i Kfor su pre nekoliko dana najavili da neće dozvoliti nasilje na Kosovu i sprečiće incidente. I dok policija kaže da intenzivno traga za počiniocima incidenata, Albanci i Srbi jedni druge međusobno optužuju za nasilje.

Za institucije Kosova Srbija je kriva jer podstiče nasilje. Tako je predsednik skupštinskog Odbora za sigurnost i unutrašnje poslove Rustem Mustafa izjavio je da Srbija naoružava Srbe na severu Kosova.

“Sada vidimo da oružje i municija dolaze putem linija komunikacije. Institucije mogu zajedno sa KFOR-om i NATO-om da spreče ulazak oružja”, rekao je Mustafa.

Ali Srbi optužuju Albance. Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović je tokom nedavne posete Mitrovici apelovao na međunarodnu zajednicu da spreči svako nasilje te je optužio međunarodne misije da ‘nisu sprecile sukobe i provokacije koje dolaze od strane Albanaca’.

Istovremeno, incidenti u Mitrovici ne prestaju. U utorak uveče u selu Suvi Dol oštećena su dva vozila, vlasnika Srbina i Albanca. Nakon toga albanski i srpski meštani su blokirali puteve u selu ali je policija reagovala i smirila situaciju.

Portparol Kosovske policije Veton Eljšani kaže da je situacija u Mitrovici trenutno mirna ali napeta još od 30. decembra kada su počeli incidenti.

“Tamo se nalazi dovoljan broj policijskih snaga Euleksa i Kfora da bismo mogli sprečiti nove incidente i da ako do njih dođe budemo spremni da reagujemo”, izjavio je Eljšani.

S ciljem da razmotre bezbednosnu situaciju i odrede buduće korake u očuvanju stabilnosti, u utorak su se sastali zvaničnici Kosova i međunarodnih institucija zaduženih za bezbednost. Zvaničnici su ocenili da je neophodno nastaviti koordinisane aktivnosti svih mehanizama da bi se sačuvao mir na Kosovu.

“Učesnici sastanka saglasili su se da je zajednička reakcija Kosovske policije, Euleksa i KFOR-a bila adekvatan odgovor na provokacije koje su imale za cilj da podignu tenzije i destabilizuju stanje”, navedeno je u saopštenju.

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači, ministri u Vladi Kosova, te komandant KFOR-a Emilio Gaj, šef Euleksa Iv de Kermabon, zamenik specijalnog predstavnika Evropske unije Flečer Barton i predstavnici policije Euleksa poručili su da će preduzeti sve potrebne mere kako bi se u budućnosti sprečile provokacije.


Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG