Dostupni linkovi

Tehnički razgovori kad Srbija prizna Kosovo


Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići izjavio je da za sada nema nikakvog plana o tehničkim razgovorima Prištine i Beograda i da takvih razgovora neće biti dok Srbija na prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu.

"Nema planova za susrete na tehničkom nivou. Takvih razgovora neće biti sve dok Srbija ne prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu", izjavio je Krasnići za agenciju Beta.

Mediji u Prištini i Beogradu preneli su izjavu portparola UNMIK-a Rasela Gikija da će UNMIK tokom januara utvrditi redosled razgovora o tehničkim pitanjima na nivou stručnjaka između Prištine i Beograda.

Vlasti u Beogradu su izjavile da su spremne da razgovaraju sa predstavnicima Prištine pod uslovom da delegacija Kosova bude predstavljena kao UNMIK-Kosovo, što je za Kosovo apsolutno neprihvatljivo.

Savet bezbednosti UN-a je 26. novembra na sednici usvojio izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna kojim se traži postizanje dogovora o šest pitanja posebno značajnih za srpsku zajednicu na Kosovu.

Te tačke se odnose na policiju, pravdu, carinu, saobraćaj i telekomunikacije, zaštitu kulturnih i verskih objekata. Zvanična Priština se i pre te sednice SB UN izjasnila protiv šest tačaka generalnog sekretara UN-a.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG