Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U januaru se formira Ustavni sud Kosova


Arsim Bajrami, rukovodilac radne grupe za izradu zakona i aktuelni ministar javnih službi u Vladi Kosova

Očekuje se da će tokom ovog meseca započeti sa radom Ustavni sud Kosova. Za početak će tu biti administrativno i drugo osoblje da bi nakon izbora sudija moglo da započne funkcionisanje punim kapacitetom.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je 30 decembra potpisao ukaz o proglašenju Zakona o Ustavnom sudu Kosova.

Rukovodilac radne grupe koja je radila na izradi zakona i aktuelni ministar javnih službi u Vladi Kosova, Arsim Bajrami kaže da su završene tehničke pripreme i obezbeđene prostorije u kojima će raditi sud.

„Ja mislim da se sud može inaugurisati sledeće nedelje uz administrativno osoblje, kako bi se mogli procesuirati prvi predmeti. Ovlašćenje je Parlamenta da odredi brzinu izbora sudija. Ja verujem da će to tokom januara biti prioritetno pitanje i da ćemo tokom ovog meseca imati izbor sudija, kako bi sud postao funkcionalan“, rekao je ministar Bajrami.

Prema planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i Ustavu Kosova, koji je rađen prema tom planu, predviđeno je da Ustavni sud ima devet sudija, koji treba da su poznati pravnici i ličnosti visokih moralnih kvaliteta.

Šestoricu sudija će na predlog Skupštine Kosova imenovati predsednik Kosova, dok će trojicu međunarodnih sudija imenovati predsednik Evropskog suda za ljudska prava.

Ministar Bajrami kaže da su trojica međunarodnih sudija već izabrana i poziva Skupštinu Kosova da što pre okonca proces izbora kosovskih sudija.

„Prema našim informacijama trojica međunarodnih sudija su izabrani. Međunarodni faktor je okončao proceduru izbora sudija i veoma je značajno da Skupština Kosova ubrza procedure“, kaže ministar.

Pravni stručnjak i poslanik Skupštine Kosova, Riza Smaka kaže da u proceduri izbora sudija može doći do odugovlačenja, koja prema njemu ne mogu biti opravdana.


„Kašnjenja iz bilo kojih razloga su apsolutno neopravdana. Bez potrebe se kasnilo sa izradom Zakona. Može se očekivati da će biti dualizma što se tiče predlaganja i imenovanja sudija. To je naravno štetno“, kaže Smaka.

Profesor Smaka smatra neophodnim što brže kompletiranje Ustavnog suda Kosova. Svako kašnjenje u funkcionisanju ove institucije može, prema njemu, imati štetne posledice po ustavni poredak na Kosovu.

„Posledice su nezakonitost. Ima mnogo nepoštovanja ustavnih odredbi i kada se to događa onda se ne poštuje pravni poredak“, kaže Smaka.

Zakon o Ustavnom sudu predviđa da se imenovanje sudija izvrši objavljivanjem javnog poziva određenim institucijama da predlože kandidate za sudije, koji će biti podvrgnuti oceni jedne stručne komisije. Ta komisija će predlog kandidata dostaviti Skupštini Kosova, koja dvotrećinskom većinom utvrđuje predlog koji se šalje predsedniku Kosova koji ih prema zakonu imenjuje.

XS
SM
MD
LG