Dostupni linkovi

Zaustaviti destabilizaciju severa Kosova


Pripadnik Eulex-a

Pojedini srpski političari na Kosovu ocenili su za Radio Slobodna Evropa da za poslednje incidente u Mitrovici odgovornost treba da preuzmu svi - Euleks, Kfor, Priština i Beograd. Upozorava se da ako se ne spreči, destabilizacija severa se može proširiti na ostale srpske sredine širom Kosova.

Odgovorni za sigurnost na Kosovu, Kfor i Euleks, moraju učiniti sve kako bi se otkrili počinioci nasilja u Mitrovici i time uspostavila puna bezbednost, posebno u srpskim sredinama, ocenili su pojedini politički predstavnici Srba na Kosovu.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća, SNV, Kosova Dragan Velić, čije je sedište u Gračanici, upozorava da proces prenosa ovlašćenja sa UNMIK-a na Euleks, koji je u toku, ostavlja posledice po sigurnost.

“Vakuum koji postoji nije dobar jer se prebacuje odgovornost. Apelujemo na međunarodnu zajednicu da vinovnike ovih nereda, ove destabilzacije, pronađu i to naročito očekujemo od UNMIK-a i Euleksa jer je Euleks davao obećanja da će garantovati, da će regulisati bezbednost na Kosovu, a odgovoran je i Kfor”, rekao je Velić.

Povodom nedavnih incidenata u Mitrovici u kojima je povređeno više Srba i zapaljeno nekoliko albanskih lokala, zvanični Beograd je uputio protest međunarodnoj zajednici, zato što snage bezbednosti, Kfor i Euleks, nisu pravovremeno reagovale.

S druge strane, zvanična Priština je pozvala na uzdržanost i izrazila puno poverenje u Kfor, Euleks i Kosovsku policiju. Srbi i Albanci jedni druge međusobno optužuju za izazivanje nasilja, ali iz policije kažu da intenzivno istražuju sve incidente i da će biti učinjeno sve da ljudi koji su odgovorni za izazivanje nereda budu uhapšeni.

Nenad Radosavljević, član Izvršnog odbora SNV iz Leposavića, opštine na krajnjem severu Kosova, kaže da su odgovorni i snage reda ali i politički lideri.

“Euleks je preuzeo odgovornost za bezbednost, to se tiče policijskih snaga, sudske oblasti. Sve ono što se dešava je na teret njima i ne mogu nikako da prenebregnu i da prebace kao odgovornost nekome drugome. Naravno da u čitavom tom haosu koji se dešava ima odgovornost na svim stranama. Tu nisu od odgovornosti izostavljeni ni Albanci, Srbi na mestu dešavanja, ali ni političke strukture ni u Prištini ni u Beogradu”, ističe Radosavljević.

Srpski političari smatraju da stabilizacija prilika mora ići uporedo sa pronalaženjem dugoročnog političkog rešenja kako za podeljenu Mitrovicu tako i za celo Kosovo.

Velić ističe da se svaka nestabilnost na severu održava na sve ostale krajeve u kojima su Srbi većina. On upozorava na ideje o podeli.

“Ovo što se dešava je zabrinjavajuće za srpsku zajednicu, za Srbe južno od Ibra. Ovo što se trenutno dešava sigurno nije dobro ni za jednu zajednicu, ni za srpsku ni za albansku, ali očekujemo da ono što se dešavalo 10 godina da više to ne bude. Ako neko smatra i pokušava da destabilizacijom izazove nerede i dođe do nekakvog rešenja koje bi možda ličilo na podelu, mislim da je to opasan projekat i da sigurno to neće voditi nikakvom rešenju”, upozorio je Velić.

Radosavljević ocenjuje da godinama niko nije rešavao pitanje podeljene Mitrovice, što je ostavilo prostora za kako se izrazio ‘haos i anarhiju’. Sada, kako veruje, sve strane se moraju potruditi i doći do stabilnog rešenja.

“Moraju se naći pragmatična rešenja ukoliko postoji dobra volja, i da se ne mora ići ni do krajnjeg rešenja, podele ni potpune uprave iz Prištine, može se naći kompromisno rešenje i treba ga tražiti u pregovorima Prištine i Beograda i uz saglasnost sa EU i UN. Može do toga da se dođe ali treba voditi računa o svim radikalnim, ekstremnim, agresivnim na svim stranama, i to teba rešiti jednom zauvek”, smatra Radosavljević.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG