Dostupni linkovi

Obama pozvao na hitno usvajanje mjera


Budući američki predsjednik Barack Obama pozvao je kongresne čelnike da što brže djeluju kako bi bio usvojen ogroman stimulacijski paket za oporavak američke ekonomije.
Obama se sastao pojedinačno s demokratskim i republikanskim čelnicima Zastupničkog doma i Senata, a kasnije se obratio zajedničkom skupu čelnika.
Obama želi da smanjeni porezi pojedincima i biznisima predstavljaju značajan udio u predviđenoj zakonskoj mjeri, odnosno i do 300 milijardi dolara u zakonu koji će vjerojatno premašiti 700 milijardi dolara, te uključivati i pomoć američkim saveznim državama kojima nedostaje gotovina, kao i sredstva za alternativnu energiju i za čitav niz infrastrukturnih projekata. Budući predsjednik je izjavio da očekuje da će potpisati zakon možda već do kraja ovog mjeseca.
Prema riječima čelnika senatske većine Harryja Reida, novoizabrani predsjednik je naznačio da mu je 27 od 28 upitanih ekonomista savjetovalo da bi stimulacija privredi trebala iznositi od 800 milijardi do 1,3 bilijuna dolara.
XS
SM
MD
LG