Dostupni linkovi

Protest predstavnika Palestinske dijaspore u Beogradu


Beograd: protest na Trgu Republike protiv izraelske ofanzive na Gazu, 05. januar 2009.
Beograd: protest na Trgu Republike protiv izraelske ofanzive na Gazu, 05. januar 2009.

Širom sveta i danas su održavane demonstracije i protesti protiv izraelske ofanzive na Gazu. Beograd je jedan od tih mesta. Na Trgu Republike održan je dvočasovni protest predstavnika Palestinske dijaspore u Srbiji. Skup su podržali i predstvanici muslimanskih verskih zajednica, ali su Žene u crnom, koje su najavljene kao učesnice, odbile da na njemu učestvuju.

Palestinske zastave na glavnom gradskom trgu, oko 200 okupljenih koji nose transparente sa natpisima "Gde su ljudska prava" i "Sprečiti izralesku agresiju, zločine i masakr", slike nastradalih u Gazi, palestinske marame, kao simbol intifade, koje su okupljeni nosili preko lica i oko vrata, policija ne tako brojna, ali primetna, slike su koje su obeležile skup građana koji su se okupili da bi protestvovali protiv izraelske intervencije na pojas Gaze.

Skup je organizovala nevladina organizacija Palestinska dijaspora u Srbiji. Njeni predstavnici, kao što je Masud Elaga, ističu da očekuju snažnu podršku Srbije u procesu vraćanja mira u taj deo bliskog istoka:

"Beograd i srpski narod su naši prijatelji i smatramo da ste i vi imali skoro isti problem. Za vreme NATO agresije na Srbiju bili smo uz srpski narod pa tako danas očekujemo da srpski narod bude uz nas."

Palestinski ambasador u Beogradu, Mohamed Naphan, u očekivanjima prema Srbiji, bio je još direktniji:

"Tražimo uticaj Srbije na međunarodnom planu, da apeluje da se agresija zaustavi, da od Izraela zatraži da zaustavi agresiju protiv nedužnog naroda."

Pored Palestinske dijaspore i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji reagovao je na izraelsku intervenciju u Gazi.

"Ovi napadi prete da izazovu humanitarnu katastrofu nesagledivih razmera", navodi se u saopštenju, a Sead Efendija Šaćirović, portparol Mešihata, kaže za RSE da je među muslimanskim vernicima u Novom Pazaru bilo i zahteva da se protestuje i na ulicama grada, ali da se to neće desiti jer će se akcija Mešihata zasnivati samo na prikupljanju dobrovoljnih priloga:

"Muslimani u Srbiji reaguju onako kako reaguju muslimani u svetu. Dakle, veoma emotivno i bolno, čak do te mere da se često mogu videti i suze na licima ljudi u novopazarskim džamijama, ali i drugim mestima, gde se ovih dana često, gotovo stalno, govori o stradanju muslimanskog naroda u Palestini. Osećanja su pomešana do te mere da pojedinci, koji ne razmišljaju zdravo svojom glavom već se vode emocijama, zahtevaju i izlazak na ulice što za sada ne planiramo."

Ali i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, koji je bio prisutan na beogradskom skupu, kaže:

"Nismo ovde da podržimo jednu stranu već smo ovde da podržimo stranu mira, koja ne zapodeva kavgu i koja civilizovanim razgovorima i pregovorima dolazi do ostvarivanja svojih ciljeva."

Na protestu su bili prisutni i predstavnici nacionalističkih i desničarskih organizacija, ali i predstavnici najveće opozicione Srpske radikalne stranke. Gordana Pop-Lazić kaže za RSE da bi srbijanska diplomatija sada morala da se pozove na rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se garantuje teritorija na kojoj Palestinci trenutno žive. Na naše pitanje da li očekuje da će se to i desiti, ona kaže:

"Iskreno da vam kažem, ne očekujem."

Iako su bile najavljene kao učesnici i učesnice skupa, Žene u crnom odlučile su da se odmah nakon početka skupa povuku sa glavnog gradskog trga. Iako su Žene u crnom, kao mirovni pokret i osnovane pre 20 godina u Jerusalimu, kao reakcija na prvu intifadu, predstavnice i predstavnici ove nevladine organizacije nisu želeli da protestu prisustvuju do kraja. Miloš Urošević u izjavi za naš radio iznosi razloge za takvu odluku:

"Smatramo da Srpska radikalna stranka i profašističke i nacionalističke grupe u Srbiji zloupotrebljavaju patnju civilnog stanovništva Gaze i kidnapuju ljudska prava u najgorem fašističkom i nacionalističkom maniru, izjednačavajući Davidovu zvezdu sa kukastim krstom. Oni pozivaju na antisemitizam i mi smo se u znak protesta odmah sklonili sa trga, odnosno nismo ni učestvovali u protestu."

XS
SM
MD
LG