Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Zamešateljstvo" oko Kosova donosi prihode samo švercerima


Vlada Kosova zabranila je uvoz robe iz Bosne i Hercegovine i od 1. januara na snazi je embargo. To važi i za robe iz Srbije. Odluka kosovske vlade uslijedila je nakon što su bosanskohercegovačke i srpske vlasti zabranili uvoz i transport robe koja je obilježena carinskim pečatom Kosova, umjesto UNMIK-a.

BiH i Srbija odlučile su se na ovaj korak još početkom decembra kada je UNMIK predao svoje carinske ovlasti Kosovu.

O odluci Vlade Kosova da zabrani uvoz robe iz BiH, službeno nije obavještena niti jedna bh. institucija. Prema pisanju medija, kosovske vlasti su prije desetak dana najavile tu odluku i čekale su reakcije iz BiH. Pošto je odgovor izostao, donesena je odluka o embargu jer BiH ne uvažava dokumentaciju carinskih vlasti Kosova nego samo dokumentaciju UNMIK-a. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević kaže da je Kosovo na ovaj način prekršilo pravila Srednjevropskog ugovora o slobodnoj trgovini tj. CEFTA-e:

„Uvjerenje o kretanju robe se ovjerava pečatom koji je deponovan prilikom potpisivanja sporazuma. Sada, robu koja dolazi sa Kosova prati uvjerenje o kretanju robe koje ima sasvim drugi pečat. Zna se kako se reaguje - ako se mijenja otisak pečata, obavijeste se sve članice. Ne može se to raditi jednostrano. Po meni, radi se najmanje o dvostrukom kršenju CEFTA sporazuma. Nije moguće zabraniti uvoz proizvoda po sporazumu, osim ako se ne radi o zaštiti sigurnosti ili zdravlja. Ovdje nije riječ o tome.“

U vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Kosovom, Bosna i Hercegovina ostvaruje suficit. To je dobro izvozno tržište za BiH, kaže Duljko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH, jer je izvoz sa 44,4 miliona KM u 2007 . godini porastao na 52,7 milona KM u 2008. godini:

„Problem je u tome što smo imali izuzetno dobru saradnju sa Kosovom. To je jedna od rijetkih zemalja gdje je BiH imala pozitivan saldo odnosa uvoza i izvoza. Samo da napomenem da je udio uvoza sa Kosova u ukupnom uvozu BiH iznosio 0,24 procenta, dok je udio izvoza iznosio 2,55 procenata, znači pozitivan vanjskotrgovinski promet i vanjskotrgovinski saldo.“

BiH je na Kosovo izvozila proizvode iz farmaceutske, drvoprerađivačke industrije i prehrambene proizvode. Prema mišljenju ekonomskog stručnjaka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Azre Hadžiahmetović, zabranom uvoza bh. proizvoda na Kosovo veću štetu će pretrpjeti privrednici iz Bosne i Hercegovine, nego sa Kosova:

„Cijenim da se rješenje tih pitanja može naći unutar institucionalnog okvira CEFTA-e, jer ta pitanja priznavanja ili nepriznavanja validnosti pratećih papira u spoljnoj trgovini, neovisno od statusa priznavanja ili nepriznavanja među članicama CEFTA-e trebaju biti riješena kroz ovaj institucionalni okvir.“

S druge strane, Mladen Ivanić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH smatra da embargom bh. privreda neće biti značajnije pogođena. Također, Ivanić tvrdi da je u ovom slučaju riječ o političkom problemu, a ne o ekonomskoj saradnji:

„U odnosu na okolnosti u kojima mi živimo i kakvi su politički stavovi, bilo bi dosta realno, jer priznanjem dokumenata praktično bi se indirektno priznalo nezavisno Kosovo, a to je onda nešto što bi bilo jako teško za sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama.“

Član komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH, Slobodan Šaraba, smatra da se o ovom pitanju treba razgovarati sa vlastima Srbije:

„Mislim da treba uvažavati određene rezolucije koje je donio Savjet bezbjednosti, a sa druge strane smatram da treba poštovati određene stavove koje je u tom pravcu donijela i preporučila Vlada Srbije.“

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić kaže da ova situacija ide isključivo u korist tzv. balkanskih biznismena, jer kako kaže, zna se kome embargo odgovara:

„Ja sam odavno, da ne bude „naknadna pamet“, govorila da će zamešateljstvo oko Kosova, doneti prihode, ekstra profit, samo švercerima i svima onima koji će ilegalnim kanalima slati robu sa Kosova ili uzimati bilo šta sa Kosova, a ni u kom slučaju nekoj regularnoj privredi i dobrosusedskim odnosima. Iskreno rečeno, ja tvrdim da to odgovara, izgleda, i dobrom delu tzv. biznismena u Srbiji, ali isto tako i u BiH, jer se onda zarađuje maksimalno.“

Prijedloga za rješenje ove situacije ima mnogo - od toga da se to mora riještiti unutar sporazuma CEFTA-e do toga da se između država nađe barem neko prijelazno rješenje kako niti jedna strana ne bi trpjela posljedice.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG