Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reciprocitet: Blokada uvoza srpske robe


Vlada Kosova bi uskoro mogla da zabrani uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukoliko te dve države ne povuku odluku o zabrani uvoza robe sa Kosova zbog kosovskih oznaka na pratećim dokumentima.

Od 3. decembra institucije Srbije i BiH ne dozvoljavaju uvoz robe sa Kosova niti tranzit robe sa Kosova prema drugim zemljama pošto u dokumentima stoji Carina Kosova, a ne kao do sada Carina UNMIK-a.

Uskoro će uslediti reakcija kosovske Vlade koja će zabraniti uvoz robe iz Srbije i BiH.

Preduzimanje recipročnih mera treba da usledi pošto su Srbija i BiH prekršile sporazum CEFTA o slobodnoj trgovini, iako su države potpisnice. Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići objašnjava da se čeka odluka u Sekretarijatu CEFTE.

“U slučaju da odgovor ne bude pozitivan onda ćemo doneti političku odluku o blokadi robe iz Srbije i BiH, koja će biti na snazi sve dok i te zemlje blokiraju našu robu”, rekao je Krasnići dodavši da se konkretno očekuje narednih dana.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova saopštava da su obavljene sve tehničke pripreme za bojkot uvoza robe iz Srbije na Kosovo. Ministar Ljutfi Žarku je putem elektronske pošte izjavio da je Sekretarijat CEFTE na vremen iformisan o problemima izvoza kosovske robe.

“Oni su nam odgovorili da se radi o političkom pitanju i da oni ne mogu da pomognu”, rekao je Žarku.

Sporazum CEFTA reguliše poslovanje u regionu koje treba da postane zona slobodne trgovine, te da doprinese evropskim integracijama zemalja regiona. Zato se na Kosovu zabrana uvoza i tranzita kosovske robe smatra kršenjem tog dogovora, ali i mera koja, prema oceni, nanosi štetu upravo tim državama.

Predsednik Privredne komore Kosova Besim Bećaj izjavio je da ukoliko se uskoro ne dođe do rezultata onda će zajednica preduzetnika podržati odluku Vlade o blokadi srpske i bosanske robe.

“Mora se još jednom razmotriti diplomatsko rešenje problema. Ako to ne funkcioniše onda će preduzetnici podržati svaku odluku Vlade”, rekao je Bećaj.

Udruženje kosovskih preduzetnika veruje u neophodnost recipročnih mera. Agim Šahini iz Udruženja ističe da se mora zaštiti kosovski biznis.

Kosovo gubi milione evra pošto je sprečeno da izvozi robu u Srbiju ili da ona bude tranzit. Zato će negativne efekte osetiti obe strane...
“Kosovo gubi milione evra pošto je sprečeno da izvozi robu u Srbiju ili da ona bude tranzit. Zato će negativne efekte osetiti obe strane”, rekao je Šahihi.

U 2008. godini Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti više od 200 milioa evra, dok je kosovski izvoz u Srbiju iznosio 2 miliona evra. Zbog takvih podataka Besim Bećaj veruje da će ekonomija Srbije najviše trpeti zbog blokade, pošto će tržište Kosova naći alternativne puteve.

Privredna komora Kosova je pozvala poslovne ljude sa Kosova da se pripreme za mogućnost zamene robe iz Srbije i BiH robom iz drugih zemalja kako zbog zabrane uvoza iz navedenih zemalja ne bi trpeli poslovne gubitke.

“Na slobodnom tržištu sve se može zameniti. Postoji spremnost kod preduzetnika iz Makedonije, Albanije, Crne Gore, Turske i drugih zemalja da se u kratkom roku obavi zamena robe”, rekao je Bećaj.

Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA je u ime Kosova potpisao UNMIK, a u međuvremenu na Kosovu je izvršen prenos nadležnosti sa UN na domaće vlasti. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova pa samim tim ni dokumenta na kojima stoje oznake te države.

Srbija smatra da je UNMIK jedina legalna vlast na Kosovu, u skladu sa Rezilucijom 12 44. Stoga se smatra da je blokada izvoza robe sa Kosova politički problem, na šta će Vlada Kosova uskoro odgovoriti.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG