Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavljene izraelske akcije u Gazi


Izraelski tenk patrolira na granici sa Gazom, 05. januar 2009.

Izraelske snage nastavile su noćas kopnenu ofanzivu na pojas Gaze gde je od početka rata koji je započeo Izrael kako bi prekinuo palestinske raketne napade, do sada poginulo više od 510 Palestinaca.

Uz podršku artiljerije i avijacije koja je bombardovala 130 meta u pojasu Gaze, izraelske snage su napredovale u više sektora koje kontroliše palestinski pokret Hamas.

"Naše vazdušne snage su tokom noći napale 130 meta u pojasu Gaze",
rekao je Frans presu portparol izraelske vojske.

Uprkos pogoršanoj humanitarnoj situaciji u pojasu Gaze, Izrael je juče odbacio mogućnost da prekine svoju ofanzivu, uprkos brojnim diplomatskim inicijativama čiji je cilj da se obe strane privole na prekid vatre. Šef hitne medicinske službe u Gazi Muavija Hasanein izjavio je da je od početka izraelske ofanzive, 27. decembra, do sada poginulo 512 Palestinaca, među kojima 87 dece, dok je 2.450 osoba ranjeno.

On je međutim, upozorio da je taj bilans verovatno nepotpun, imajući u vidu da zbog ratnih sukoba medicinske ekipe ne mogu da priđu svim ratnim zonama. Prema izjavama očevidaca, izraelski tenkovi su pored ostalog, tokom noći zauzeli pozicije na raskršću Salahedin, glavnoj saobraćajnici koja povezuje jug i sever pojasa Gaze, čime je sam grad Gaza izolovan od juga. Izraelske trupe su takođe, kako tvrde očevicim napredovale ka periferiji Gaze, ka kvartu Zejtun, na istoku.

Hamas šalje delegaciju na pregovore u Egipat


Islamistička palestinska organizacija Hamas planira danas da pošalje delegaciju u Egipat na prve diplomatske razgovore otkako je pre 10 dana počela izraelska ofanziva na Gazu, rekao je zvaničnik te grupe, Ajman Taha.

Taha je rekao da će delegacija Hamasa otići u Kairo na egipatski poziv. Jedan viši palestinski zvaničnik izjavio je u petak da je Egipat stupio u kontakte sa Hamasom u cilju uspostavljanja primirja u Gazi.

Hamasova delegacija će doputovati u Egipat u isto vreme kada u tu zemlju stigne, kako se očekuje, francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji takođe pokušava da izdejstvuje prekid neprijateljstava između dve strane. Taha nije objasnio da li će tu delegaciju činiti članovi Hamasa iz Gaze ili sa nekog drugog mesta.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG